Затвори

Случайност? Едва ли! (видео)

Снимка: Shutterstock

Маркетингът влияе на аудиторията на подсъзнателно ниво, припомня в аналитично видео американският сайт BuzzFeed.

Темата е обсъждана многократно в десетки информационни източници. Въпреки това тя неотменно предизвиква внимание. Видеото на BuzzFeed обръща внимание на следното:

Американските компании харчат по около 170 млрд. долара за реклама ежегодно. Но работи ли наистина рекламната индустрия? Да, отчасти заради скритата наука, с чиито техники тя предава внушения и предизвиква емоционални състояния.

Успешната реклама използва няколко вида трикове и техники, за да влияе на потребителите. Тя провокира положителни спомени и емоции, които влияят на поведението ни с времето. Те ни подтикват да си купим нещо на по-късен етап, след като сме видели рекламата.

Маркетингът достига подсъзнателни нива в мозъка, за да работи. Хората не обичат да си мислят, че може лесно да им се влияе. В същото време те инстинктивно поглеждат към това, което някой друг гледа. Затова в телевизионната реклама често се показва модел, който гледа към предлагания продукт или съобщение.

Най-добре е да се използват щастливи лица в рекламата, защото в мозъка ни има „огледални” неврони, заради които автоматично започваме да имитираме изражението на лицето на човека, който гледаме. Хората намират лицата с очи с по-разширени зеници за по-привлекателни. Затова зениците на рекламните снимки на някои модели са изкуствено разширявани.

Ако един продукт се постави в доминиращата, дясна ръка на човека в рекламата, той ще стои по-добре и рекламата с него ще е по-убедителна, независимо дали става дума за сандвич, безалкохолно или потребителска електроника.

Цветовете създават силни асоциацииМарките избират цветовете на логата си според това, което искат да внушат. Червеното се свързва с действие, въодушевление и младост. Зеленото - със свежест, растеж и здраве. Синьото – с доверие, увереност и сигурност.

За да убедят потребителите, компаниите предлагат по-висока първоначална цена, която после могат да намалят и да комуникират като по-изгодна. Като намаления. Освен това те използват техники като „твърдението за невестулката” – „Някои хора казват, че невестулката е страхотна”. То е мъгливо, но някак си звучи достоверно. Потребителите му вярват. Друг вариант е недовършеното твърдение, в което се казва, че един продукт е по-добър или има по-хубави качества, но дотук – твърдението не се продължава. Казва се, че е повече от нещо, но сравнението не е довършено. По-добър от кое?

Използват се и образите на знаменитости, които се асоциират с марката с рекламни договори. Звезди и експерти гарантират качеството на продукти и услуги, без дори да са ги изпробвали.

Не на последно място, в рекламата се използва и друг силен инструмент – риторичният въпрос. Неговият неизбежен отговор потвърждава, че продуктът има значение. 

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 25.09.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 25.09.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.71926
0.581646
CNY
10
2.41586
4.13931
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.18712
0.457222
RUB
100
2.52821
39.5537
USD
1
1.66072
0.602148