нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Готови ли сте за новата вълна в е-търговията?

Снимка: Shutterstock

Продажбите на дребно в интернет се покачват и потребителското доверие в е-търговците нараства в международен план. 

Условията са подходящи за процъфтяване на брандовете, които вече са изградили присъствие. Достатъчно компании бяха в крак с променящите се технологии през 2018 г., както и с очакванията на потребителите. Покупките чрез мобилни телефони се увеличиха - eMarketer изчислява, че 72,9% от онлайн поръчките към 2021 г. ще бъдат правени чрез мобилни телефони. 

Изборът на устройства не бе единственото водещо в прехода - методите за търсене в интернет бързо еволюират и технологията става по-сложна. Според прогноза на ComScore пък 50% от всички запитвания в интернет ще бъдат правени чрез глас към 2020 г. И е твърде вероятно повече хора да използват аудио търсенето за покупки на стоки съсвем скоро. Устройства като Google Home Hub и Amazon Echo Show интегрират гласа и търсенето на изображения, за да могат клиентите да виждат какво питат да купят. Е-търговията, която може да работи с активирано чрез глас приложение, ще бъде много конкурентна. 

Компаниите за е-търговия освен това партнират с платформи за разплащане, за да може онлайн покупките да бъдат възможно най-леки и безпроблемни. Ако получават опции за плащане като PayPal, Venmo и Amazon Pay на излизане, както се случва в САЩ, потребителите могат да извадят кредитните карти от портфейлите си. 

Колкото и да е развито присъствието ви в е-търговията, бъдете в крак и увеличете усилията си през 2019 г., възползвайки се от тези три тенденции:

1. Продажба на стоките в социалните мрежи

Ефективният маркетинг е свързан с оптимизиране на съобщенията, за да се харесат на целевата аудитория. Съобщенията няма да имат значение, ако аудиторията не ги вижда. Да се срещнете с хората в аудиторията си там, където те прекарват времето си, е от решаващо значение, и ето един съвет: ако клиентската ви база е онлайн, тя е в социалните мрежи 1/3 от това време.

Ако не продавате в социалните мрежи, пропускате голяма възможност. Повечето социални мрежи вече поддържат интегрирани бутони за купуване, които прехвърлят потребителите към сайта за е-търговия, за да завършат продажба, а приложения като Instagram и Snapchat също предлагат удобни истории.

2. Смесване на реалностите за клиентите

Технологиите за смесена реалност - AR, VR, все още не са масово приети, но има стъпки в тази насока. Стартът на платформата за електронна търговия с AR / VR  "Vertebrae" на Axe например имаше за цел да докаже, че технологията е много повече от новост, а приложението "Place" IKEA пък даде на клиентите поглед с добавена реалност (AR) как продуктите на IKEA биха изглеждали в собствените им домове.

3. Засилване на стратегиите за Amazon

Овладяването на Amazon като търговска платформа ще бъде от ключово значение. Тревър Джордж, основател и главен изпълнителен директор на маркетинговата агенция Amazon Blue Wheel Media, казва, че единственият начин продавачите да спечелят от платформата, е чрез реклами: „Бъдещето на Amazon е реклама и ако една марка иска да печели пари сега и в в бъдеще, тя трябва да може да се движи в рекламните платформи на Amazon", казва той. 

Според Джордж това означава инвестиране в инструменти за автоматично наддаване като Prestozon или Ignite, изолиране на правилните термини за търсене и определяне на отрицателни ключови думи, така че например една фирма за услуги да не изразходва пари, за да се показва при търсенето на готварски печки. 

Бумът на електронната търговия не намалява и за да спечелите от него ще ви е нужна внимателна стратегия, която да държи марката ви пред конкуренцията.

Източник: Entrepreneur.com

още по темата
още от Маркетинг