Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Три неща, които могат да убият и най-гениалния маркетинг

117

Снимка: Shutterstock

Всеки, който реално е в този бранш, знае, че има няколко неща, които могат да унищожат дори най-ефективните маркетингови стратегии. 

Например: 

Фирмени политики на управление

Това, на което не учат студентите в университета по икономика и бизнес, най-често е, че да се води правилна организационна политика на управление е изключително важно, както за частния бизнес, така и за неправителствените организации, правителствените служби или дори самите университети и институции.

Съществуват много примери за добре измислени маркетингови стратегии, които са "смачквани" от главни изпълнителни директори с твърде много власт, налагащи фирмен дневен ред, който не позволява полезно надграждане на маркетинга. Тези шефове винаги знаят какво е най-добро, постоянно се намесват, но главно, за да отхвърлят маркетингови идеи.

Ако искат обаче бизнесът да има успех в маркетингов план, шефовете трябва да приемат експертната оценка на агенции и вътрешни отдели, без егото им е да е водещо. Дори ако нещо не им харесва.

Твърде много бизнес ръководители предпочитат да "правят това, което знаят", вместо "да знаят какво правят". 

Невежеството

За жалост маркетинговото невежество е причина за повечето маркетингови препятствия (включително посочената по-горе липса на правилна фирмена политика на управление).

В маркетинговите отдели се назначават лица, които не са учили или практикували маркетинг, или ако са учили, са забравили основните принципи. Или изобщо не са ги научили на първо място.

Въпреки че е трудно за вярване, това е лесно за разбиране за тези, които са работили, учили или преподавали маркетинг. За мнозина маркетингът изглежда твърде лесна дейност. Но тези, които са я изследвали задълбочено от първо лице знаят, че това е една от най-трудните дисциплини в бизнеса. Тя изисква едновременно разбиране за икономиката, бизнеса, психологията, комуникациите (които включват всички човешки сетива и емоции), психосоциологията, културата и човешкото развитие - от дете до възрастен.

За да си наистина успешен в маркетинга, трябва да можеш да "гостуваш в умовете" на клиентите, които от своя страна са все по-разсейвани и скептични към рекламните съобщения.

Ето защо ефективните маркетолози имат нужда от умения, които са най-разнообразни и са организирани в комплекс.

Продължава на страница 2.

още по темата
още от Маркетинг
27
Четвъртък
Юни