Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Как културно да поискаме повишение на заплатата

182

Shutterstock

Да започнем с най-важното уточнение – ако дълбоко в себе си не вярвате, че подобен разговор няма да доведе до желания резултат, няма смисъл да четете този текст. Ако сте убедени, че вашият шеф принципно не се вълнува от мотивирането на служителите, от това да им създава условия да растат и се развиват, няма да ви помогнат никакви съвети. Единственото, от което ще имате полза е да се замислите какво ви задържа в организация, която ви превръща в пасивна жертва, съветват от eHow money.com.

Но, това е тема на друг разговор. А сега, да се съсредоточим върху въпроса как да поговорим с ръководството за евентуално повишение - в случай, че виждате принципна възможност и основания това да се случи, но не знаете как или се боите да започнете този разговор. На практика, страхът от разговора за повишение на заплатата е един от най-разпространените. Но защо? Причините са различни, но за да ги открием, трябва да бъдем откровени пред себе си. Задайте си въпроса от какво по-конкретно се страхувате и след това анализирайте отговора си. Може би попада в списъка на

Типичните страхове:

 - Всъщност, смятам, че не се раздавам на 100% и няма основание да ми повишават заплатата.

- Сигурен съм, че колкото и добре да работя, моят шеф няма да ме оцени.

- Притеснявам се да започна такъв разговор, защото до нищо няма да доведе. Най-много шефът да се ядоса.

Като цяло, да направите първата крачка към тази беседа има смисъл само когато сте напълно уверени в собствените си способности или пък сте наясно кои струни в душата и нагласите на шефа „да подръпнете”, за да постигнете успех. Подгответе се добре предварително, като обмислите аргументите си и ги подредеде по следната схема:

още от Мениджмънт
16
Събота
Февруари