нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ти си следващият мениджър! Ще можеш ли?

Снимка: Shutterstock

През годините сте се доказали като  лоялен, трудолюбив и ефективен служител и вече сте готови да предприемете следващата стъпка във вашата кариера. Докато мислите каква да бъде тя, вашият мениджър обявява своето напускане и ви пита дали проявявате интерес към възможността да поемете заемете неговата позиция.

На пръв поглед отговорът на този въпрос изглежда повече от очевиден. Това е най-логичният следващ ход във вашата кариера, който носи със себе си значителни облаги, включително и сериозно увеличение на заплатата. Както казва един мой колега, преходът от позицията на обикновен служител към тази на мениджър всъщност не е просто повишение, а цялостна промяна в кариерата. Напълно възможно е уменията и способностите, които са ви направили толкова добър в досегашната ви работа, да не са ви от голяма полза в управленската ви роля.

Преди да кажете „да“ на предложението да станете мениджър, трябва да се отговорите на тези 5 въпроса:

1. Готов ли съм да застана под светлината на прожекторите?

В новата си роля в компанията ще се сблъскате с множество непредвидени обстоятелства и необичайни за вас ситуации, но едно нещо е сигурно - управленската позиция ще ви постави под светлината на прожекторите, независимо дали го искате или не. Както казват Тера Викарио и Моли Ломбарди, мениджърите могат да бъдат обичани или мразени, но никога игнорирани.

„Хората започват да ви наблюдават внимателно и да формират мнението си за вас. Те започват да анализират вашите думи, действия и жестове по-обстойно, отколкото са го правили преди“, казват те.

Викарио и Ломбарди поясняват, че това само по себе си не е нещо лошо, но човек трябва да се подготви за този тип внимание. С други думи, трябва да сте наясно с примера, който давате на хората вашия екип, и да приемете факта, че никога няма да има случай, в който всички да са съгласни на 100% с вашите решения.

2. Успях ли да изградя връзки и контакти с хора извън моя екип?

Най-вероятно с факта, че за да бъдете ефективен мениджър трябва да се разбирате добре с членовете на вашия екип. В края на краищата, те са хората, които трябва да бъдат готови да ви подкрепят в най-тежките моменти за вас и вашата компания.

В много случаи обаче добрите отношения с директните ви подчинение не са достатъчни за ефективното изпълнение на лидерската ви роля. Като мениджър вие отговаряте за това по-голямата картина никога да не излиза извън фокуса на вашата работа и на работата на вашия екип.

„За да бъдете ефективен ръководител, трябва да виждате по-голямата картина – как всички отделни части на организацията се съчетават в едно и как промяната в една област повлиява на всички останали“, казва професорът по мениджмънт Лаура М. Грейвс.

Всичко това означава, че ще ви се наложи да работите повече с хора, които не са част от вашия екип, отколкото ако бяхте останали на старата си позиция. Иначе казано, наличието на добри взаимоотношения с хора извън вашия екип ви поставя в добра позиция преди заемането на управленска роля.

3. Готов ли съм да отделям нужното време, за да помагам за развитието на моите служители и да се уверя, че те постигнат професионалните си цели?

Като обикновен служител вие отговаряте единствено и само за собственото си работно представяне и кариера. Разбира се, вашите колеги, които не се справят особено добре с работата си, могат да окажат негативно влияние върху представянето на вашия екип, но много рядко се отразява директно върху личното ви професионално развитие.

От друга страна, когато заемате мениджърски пост, успехите и провалите на вашия екип са едновременно с това и ваши лични победи и загуби, което означава, че от вас зависи да осигурите на екипа си нужните средства, мотивация и възможности, за да може той да постигне желаните резултати.

„Мениджърът, който по случайно стечение на обстоятелствата е стигнал до управленска позиция, си личи по това, че постоянно отлага срещите си със своите служители и приоритизира личните си ангажименти над тези на хората от своя екип. Като мениджър, по-голямата част от вашата работа се върти именно около служителите.“, казва Меган О'Лиъри.

4. Готов ли съм да уволнявам хора, които не изпълняват добре задълженията си или създават токсична среда на работа?

Не по-малко важна от умението да мотивирате и вдъхновявате служителите си да дават най-доброто от себе си, е способността да уволнявате онези работници, които вредят по някакъв начин на компанията. Причините могат да бъдат много - лошо представяне, негативно влияние върху фирмената култура, създаване на токсична среда на работа. Каквато и да е случаят, вие трябва да сте готови да проведете трудния разговор, в който казвате на човек, че е загубил работата си.

Грег Сател, автор на „Mapping Innovation: A Playbook for Navigating a Disruptive Age“, споделя личния си опит с уволняването на служител, които е имал негативно влияние върху неговия екип.

„Решението ми беше много трудно, тъй като този служител беше директор по продажбите и отговаряше за 90% от всички продажби на компанията. След като  освободих този служител и нещата се уталожиха се случи нещо невероятно – продажбите скочиха значително. Оказа се, че той не е бил толкова добър в продажбите, колкото в това да си преписва услугите за тях“, казва Сател.

Никога не е лесно да кажете на човек, че е уволнен. Като мениджър обаче трябва да сте подготвени за тази възможност и да знаете как да го направите по-възможно най-ефективния и безболезнен начин.

5. Разбирам ли как да делегирам ефективно?

Едно от най-важните умения, от които зависи успеха ви като мениджър, е способността да делегирате ефективно. За това е изключително важно младите и неопитни мениджъри да познават добре капаните, които крие делегирането.

Неясното представяне на задачите, липсата на обяснение за това какво означават за компанията като цяло и за екипа, който ги изпълнява, както и липсата на ясно дефинирани очаквания и желание резултати, са само част от най-често срещаните грешки, които неопитните мениджъри правят, когато делегират.

Хилъри Джейн Гроскопф, автор на „Awake Leadership: A System for Leading with Clarity and Creativity“, обръща специално внимание на факта, че неопитните мениджъри често попадат в капана на това да бъдат нерешителни в делегирането и да се притесняват, че могат да претоварят екипа си с отговорности, или пък да подхождат към него като диктатори, мислейки, че основното предназначение на техните екипи е да свършат цялата им работа вместо тях.

Както каза Гросскопф, за да се научиш да делегираш ефективно, трябва предварително да си свършиш домашното. Същото важи и за поемането на управленска роля. Започнете на първо време с тези 5 въпроса, които ще ви помогнат да решите дали си заслужава да се откажете от досегашната си позиция, за да станете мениджър.

.................................

Аниса Пирбазари Хортън за FastCompany.com

още по темата
още от Мениджмънт