нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ако шефът е луд на тема контрол

Снимка: Shutterstock

На всички ни се е налагало да работим за шеф, или с колега, който е луд на тема контрол.

В повечето случаи, този тип хора не достигат до високи позиции в големите организации, защото им липсва нужната увереност, за да изпъкнат в група от талантливи кандидати.

Когато обаче става въпрос за средни и малки фирми, тези персонажи се превръщат в истинско природно бедствие, което прави живота на много хора нещастен. 

Необходимостта да контролират всичко и всеки, е вид невроза, породена от дълбоко вкоренени чувства на страх и съмнение в собствените им умения и способности.  

Този комплекс за малоценност често се проявява под формата на огромна нужда за контрол на всяка ситуация, в която те участват. Например, маниака на тема контрол ще опита да прекъсне достъпа на служилите си до по-висшестоящите мениджъри, ще ограничи споделянето на информация и ще започне да микро-менажира подчинените си.

Ако говорим за социални срещи, същият човек, ще бъде този, който ще поръча виното, а в някои случаи и храната за всеки един от присъстващите гости!

Да се работи с подобен мениджър е изключително трудно. Постоянната жажда за контрол над „шоуто“ задушава всяка частица ентусиазъм и креативност на работното място.

Какво може да направите, ако попаднете в подобна ситуация? Все пак, няма как да „поправите“ човек, който не иска да се промени.

още от Мениджмънт