нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Повечето кандидати за работа лъжат. Как можете да ги уловите?

Снимка: Shutterstock

Всички полагаме големи усилия, за да оставим възможно най-добро впечатление по време на интервю за работа. Понякога в този си стремеж прибягваме до преувеличения и „бели лъжи“. Под „понякога“, разбирайте в повечето случаи.

Прочуване сред служители и мениджъри, проведено от сайта за кариерно развитие Interview Guys, установява, че мнозинството от кандидатите за работа украсяват фактите и откровено лъжат в своите автобиографиите, приписвайки си постижения, които не са техни, или умения, които нямат.

Кандидатите за работа също така признават, че често лъжат, когато казват на потенциалния си работодател, че се виждат бъдещето си в компанията и след пет години. В много случаи те приспособяват своите интереси, предпочитания и антипатии по такъв начин, че те да отговарят на ценностите на компанията.

„Имайки предвид това колко конкурентен може да бъде пазарът на труда, много хора прибягват до лъжи и преувеличения, за да се откроят от останалите“, казва Майк Симпсън, главен изпълнителен директор и съосновател на The Interview Guys. „Открихме, че над 77% от кандидатите за работа преувеличават или лъжат, когато говорят за своите компетенции и качества, опитвайки да спечелят благосклонностa на потенциалния работодател. Почти 65% си преписват повече умения и знания в автобиографиите си, когато кандидатстват за работа или позиция, които са търсени от повече хора“, споделя той.

По думите му основната мотивация зад тези лъжи е подсигуряването на оферта за работа. „Ако това означава, че ще се гарантират позиция в компанията, почти 83% от кандидатите нямат проблем с това да изрекат една или друга „бяла лъжа“. От нашето проучване става ясно, че сред основните фактори, мотивиращи това им поведение, са по-високото заплащане, по-престижната позиция и изграждането на по-добри взаимоотношения с потенциалните им нови колеги“, казва Симпсън.

Знаците, за които трябва да внимават мениджърите

От проучването става ясно, че лъжите по време на интервю за работа далеч не са малко. Повечето мениджъри обаче казват, че познават лъжите, когато ги чуват.

„Тяхната работа е да проверяват биографиите на кандидатите, така че шансовете техните лъжи да останат неразкрити са доста ниски“, казва Симпсън. „Почти три четвърти от мениджърите разбират дали някой кандидат не им казва истината още по време на интервюто“, добавя той.

Най-ясният знак, че кандидатът лъже, е очевидната липса на познания или умения при отговарянето на конкретни въпроси. „Над 70% от анкетираните мениджъри казват, че това е най-добрият индикатор“, споделя Симпсън.

Сред другите знаци, показващи, че даден кандидат лъже, са различни поведенчески сигнали, като например промяна на тона или неспокойство. Освен с лъжи, кандидатите за работа може да оставят лошо впечатление с още няколко действия.„Тук влизат негативните коментари за минали или настоящи работодатели, демонстрацията на прекомерна самоувереност и отговарянето на въпроси с излишни детайли“, казва Симпсън.

Какво може да направите, ако подозирате, че кандидатът лъже

Когато мениджърите улавят кандидата в лъжа, най-честото действие, което те предприемат, е просто да отхвърлят неговата кандидатура. Прочуването на Interview Guys показва, че повече от половината мениджъри веднага прибягват до тази мярка. Това ли е обаче правилният подход, имайки предвид огромния процент кандидати, които признават, че не са напълно искрени в думите си по време на интервю за работа.

В крайна сметка всичко зависи от конкретните лъжи. „Неискрените комплименти към компанията или преувеличаването на съответствията между нейните ценности и вашите лични виждания може да бъдат подминати . Когато обаче лъжете за професионалния си опит, рискувате да ви бъде показана вратата“, казва Симпсън.

…………….

Стефани Воза за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

още по темата
още от Мениджмънт