нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Спрете с тези клиширани въпроси!

Снимка: Shutterstock

Питали ли сте се някога защо мениджърите, които провеждат интервютата за работа, задават едни и същи банални въпроси, въпреки изобилието от теми, които могат да бъдат обсъдени с кандидата за работното място?

..."Какви са вашите силни и слаби страни? Къде се виждате след 5 години? Защо искате тази работа?"...

Може да очаквате поне един от тези въпроси да бъде зададен на всяко интервю за работа и макар че има добра причина именно те да бъдат част от репертоара на мениджърите, отговарящи за назначаването на нови служители,  съществуват и няколко често пренебрегвани и омаловажавани причини за промяна в списъка с въпроси. Ето и някои от тях:

1. Клишираните въпроси принуждават кандидатите за работа да лъжат

Какъв избор имат кандидатите за работа, освен да излъжат, когато бъдат попитани: „Какви са най-големите ви слабости?“. Никой кандидат няма да каже, че е ужасен екипен играч или че се нуждае от калкулатор, за да направи проста сметка.

Основният проблем на изтърканите въпроси идва от факта, че има „правилни“ и „грешни“ отговори, или поне общоприет етикет, който принуждава кандидатите за работа да отговорят по начин, прикриващи истинските им мисли и чувства. В резултат на това, вместо да научите нещо повече за истинските качества и слабости на интервюирания, вие единствено разбирате колко добре той може да лъже.

2. Изтърканите въпроси получават предварително подготвени отговори

За никого не е тайна, че кандидатите за работа се подготвят за интервютата с бъдещите им работодатели. В действителност, това не просто не е тайна, а нещо, което е очаквано от тях. В основата на тяхната подготовка седи именно запознаването им са най-често срещаните въпроси при интервюто за работа и с начина, по който да им отговорят. В резултат на това получавате добре аргументиран и детайлен отговор, който обаче не казва много за това, което наистина мислят кандидатите. Целта на интервюто трябва да бъде да получавате искрени, макар и неперфектни, отговори, а не заучени изрази, които вече са били повтаряни многократно от различни кандидати през годините.

още от Мениджмънт