нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Признаците на здравословната конфронтация

Shutterstock

Да кажем, че имате посредствен служител, чието представяне от доста време е незадоволително, но той е бил много лоялен, има страхотни качества и отдавна работи в компанията.

Как да постъпите?

„Тази дилема може да затрудни всеки мениджър. Ключът е да подходите към конфронтацията с този човек по здравословен начин. Разбира се, за повечето мениджъри това е трудно, но аз го оприличавам на физическо упражнение – с време и практика става много по-лесно и дори естествено”, коментира Гарет Гъндърсън, главен изпълнителен директор на Wealth Factory.

Всъщност конфликтите, ако подхождаме към тях правилно, са ценен актив за всяка компания. Ако ли не, те са същинско бедствие!

Ето кои са 8-те характеристики на „здравословните” сблъсъци.

1. Те са изградени върху взаимно разбиране.

Ако искате хората ви да реагират позитивно на оценките ви за тяхната работа, трябва да им покажете, че ви е е грижа. Това означава да поддържате добри взаимоотношения, основани на разбирателство и доброжелателност.

2. Заемате се с тях в подходящия момент.

Вземайте мерки за разрешаване на конфликтите, докато последните са още в зародиш. Елементарен съвет, но често е по-лесно да се пуснем по течението и да оставим проблемите да се задълбочават. Колкото по-скоро се заемете с тях, толкова по-скоро ще ги решите.

3. Не унижавате други, за да докажете правотата си.

Никой не е перфектен или безупречен. Наскоро един клиент ми призна, че мрази да кара членовете на екипа си да чувстват, че са сгрешили. Това е чудесно, защото не е необходимо. Целта на всяка конфронтация е да запълните пропастта между онова, което трябва да се случи, и това, което всъщност се случва. Общувайте, за да откриете решение, а не за да унижавате.

още от Мениджмънт