Затвори

Въпросите, които убиват иновациите

Shutterstock

Голяма застрахователна компания иска да създаде радикално ново бъдеще, така че да има значителни средства за мащабни иновации. Но на съвещание на борда на изпълнителните директори задават възможно най-неподходящите въпроси - такива, които ще убият всеки иновативен проект.

Има три опасни въпроса, които гарантирано "убиват" всяка иновация, предупреждава Harvard Business Review. Ето кои са те:

Каква е възвращаемостта на инвестициите от този проект?

Този въпрос плаши иновационният екип и го принуждава да говори лъжи. Екипът не може да отговори честно на този въпрос просто, защото е много рано да определи колко точно ще е възвращаемостта. Така че ще се чувстват принудени да кажат някаква цифра, която може да не е истина.

Можете ли да докажете идеята си и да я подплатите с данни?

Задайте този въпрос на екипа по иновациите и ще ги накарате да вложат цялата си енергия в неподходящи задачи. Те ще се постараят да изследват пазарните тенденции и да придобият данни, а не да мислят за добрите идеи и новите парадигми.

Вие ли ще отговаряте за последствията?

Въпросът ще принуди иноваторите да оставят всичко неконвенционално и да се върнат обратно към реалния свят. Те могат да направят нещо, но то няма да бъде новаторско.

Като член на управителния съвет или мениджър, не е нужно да убивате иновациите с такива въпроси. Ясно е, че новите, оригинални идеи са в противоречие с толкова много от стандартните тестове и процеси на бизнеса. Трудно е да се приеме, че иновацията изисква проучване на непозната територия и труден път. Трябва да се чувстваш достатъчно удобно с това, че не е ясно докъде може да ви отведе новия проект.

За щастие, има други големи алтернативни въпроси, които може да зададете, така че да придобиете поглед върху това, което правите и да помогнете на новаторите да се чувстват комфортно и да се развиват. Опитайте с тези:

- От какви ресурси се нуждаете, за да започнете проекта си?

- Каква допълнителна стойност ще създадете за заинтересованите страни?

- Какво открихте по пътя досега?

Успех!

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 20.07.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 20.07.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.68128
0.594785
CNY
10
2.46917
4.04994
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.18663
0.457325
RUB
100
2.64111
37.8629
USD
1
1.67595
0.596677