Бира за настроение - научно доказано

Бира за настроение - научно доказано

Компонент, намиращ се в бирата, който е различен от алкохола, стимулира мозъчния център за награди, разкриват нови изследвания, според изданието Psy Blog.

Хорденинът, който се среща в бирата и малцовия ечемик, стимулира допаминовите рецептори на мозъка по същия начин както самия невротрансмитер допамин. Това ни кара да искаме да продължим да консумираме храната или напитката, дълго след като вече сме се наситили. 

Заключенията идват от изследванията на 13 хил. химикала, за да се открият тези, които стимулират производството на допамин. От всички тези химикали, най-обещаващо е действието на хорденинът. 

Изследователите сега се замислят, дали нивата на хорденина са достатъчни, за да се даде обяснение на някои от ефектите върху настроението, които оказва пиенето на бира.

Предимството на хорденина е че неговите ефекти са по-дълготрайни, отколкото други начини за стимулиране производството на допамина, което може да се окаже изключително полезно за бъдещи проучвания. На базата на тези проучвание, могат да се изготвят лекарства, стимулиращи производството на допамин, които да бъдат използвани за лечение на болести като Паркинсон и шизофрения.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Путин: Или украинските войници ще се изтеглят от Донбас, или ще го превземем със сила
Постигнато е съгласие между правителството, синдикатите и бизнеса за Бюджет 2026
Борисов за вота: Днес ще направя тест дали работим заедно с "ДПС - Ново начало"
Борисов: Да следваме примера на Тръмп, не трябва да наливаме вода с руските активи в мелницата на войнолюбците
Граждани на над 30 държави вече няма да могат да пътуват до САЩ
Миниатюрен микроб може да има ключово значение за борбата с „вечните“ химикали
На днешната дата, 5 декември. Имен ден празнуват Елисавета, Сава, Савина, Съби
Централната банка на Сингапур проверява банки в разследване за пране на пари на стойност 1,8 млрд. долара