Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Цветът на хапчето също може да лекува

Снимка: Shutterstock

Цветът на таблетките също е фактор, който оказва влияние върху лечението и неговата продължителност - такова неочаквано откритие направиха учени.

Ново изследване, публикувано в журнал Nature Human Behaviour цитира резултати от изследването, които сочат, че червените таблетки подпомагат по-бързото оздравяване от синиje на цвят хапчета например.

Изненадващото явление се дължи на особености на човешката психология, която асоцииара конкретен цвят с определен ефект.

Новото изследване потвърждава данни от предишни проучвания, според които зеленото е най-подходящият цвят за лекарства, с които се лекуват тревожни разстройства, а жълтото е най-добрият избор при хапчетата за депресивни разстройства.

В добавка към това пациентите смятат, че червените на цвят лекарствени дози и то, под формата на капсули са най-бързо действащи. Колкото до формата, пациентите са убедени, че капсулите се справят по-ефективно с дадено заболяване от таблетките.

Също така подсъзнателно пациентите усещат подсъзнателно дали самият медицински специалист вярва в резултативносттта на предписаната от него терапия, което оказва непосредствено влияние на хода на лечението.

Например, ако лекарят се усмихва, докато изписва дадено лекарство, то шансът пациентът също да повярва в оздравяването си е огромен.

още от Наука и здраве