нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Да се научим да медитираме

Снимка: Shutterstock

Може би сте опитвали неведнъж или пък смятате, че това е губене на време, но е факт, че всеки, който се е докоснал до медитацията, говори за чудния ефект, който оказва тази практика върху душата и тялото. Медитацията става все по-популярна: тя вече се свързва повече с науката, отколкото с религията. 

Дълго време схващането за медитацията беше, че тя е продукт на източните религии. Но тези практики не са уникални само за индуизма и будизма. На Запад например вярващите четат молитви, което също може да се смята за един вид медитация.

През втората половина на 20-и век лекарите започнаха да изучават тази практика като начин да помогнат на пациентите, страдащи от депресия и пристъпи на паника. Почистването на съзнанието от натрупаните мислите помага за намаляване на стреса. Оказва се, че медитацията е способна да промени мозъчната кора на физическо ниво и да допринесе за създаването на нови невронни връзки.

Каква е същността?

Медитацията е концентрацията на вниманието. Можете да се фокусирате върху звуци или дишане. Въпреки това, да се съредоточите дори за момент, без да се разсейвате от мисли, е изключително трудно. Ето няколко съвета, които ще опростят тази задача.

Позиция на тялото

Седнете удобно с изправен гръб. Очите могат да са затворени или отворени. Поставете длани върху бедрата. Почувствайте тялото си, усетете дрехите си.

още от Наука и здраве