нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Морската вода като лекарство

LeManna / Shutterstock

Когато термометърът пълзи нагоре над 28 градуса, мечтаем да се потопим в морето. Но освен удоволствие, морската вода е от ползва и за здравето ни - балсам е за  нервната и съдовата система на човешкото тяло, влияе на състоянието на зъбите и на щитовидната жлеза, казват специалисти.

Методологът Александър Горячев обяснява по-подробно какъв ефект оказва на организма плуването в морска вода.

„Плуването в морето е вид гимнастика за кръвоносните съдове: тъй като температурата на водата е по-ниска от температурата на тялото, съдовете се свиват и разширяват. Морските вълни осигуряват ефекта на лекия масаж, намаляват налягането и насищат клетките с кислород“, казва експертът.

Специфичният шум на вълните и гледката на прибоя свалят нервното напрежение - натоварването върху нервната система отслабва, умът си почива, и психологическият стрес изчезва.
В допълнение йодът, който се съдържа в морската вода, активира мозъка, подобрява паметта и помага за работата на щитовидната жлеза.

„Морската вода е особено полезна за хора, които страдат от хронични УНГ заболявания и чести настинки. Наред с това, морската вода почиства кожата, помага при екзема и псориазис“, обяснява лекарят.

Чистата морска вода от дълбочина поне два метра е идеална за изплакване на гърлото, устата, носа. Освен това тя има свойството да избелва зъбите, но лекарят съветва преди да правите процедурата, да я загреете до 37 градуса.

Източник: Новите родители

още от Наука и здраве