нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Project Gesundheit" – с какво се занимава тайният отдел на Amazon?

Снимка: Guliver / Getty images

Американският гигант в онлайн търговията Amazon работи по създаването на лек срещу обикновената настинка, съобщава Си Ен Би Си.

Според източници на медията Amazon от години работи по таен проект, носещ името "Project Gesundheit", чиято цел е създаването на медикамент срещу едно от най-често срещаните заболявания.

Лекарството се разработва в отдела на Amazon за научни изследвания и разработки Grand Challenge (Грандиозно предизвикателство), в който работят 100 учени и инженери.

Grand Challenge има за цел намирането на решения на „големи проблеми“, които са от огромно значение за човечеството. Отделът, познат още с кодовото име "1942" се ръководи от Бабак Парвиз, който преди това е работил в научно-изследователските отдел на Alphabet, тогава известен като Google X. Си Ен Би Си съобщава за съществуването на подобен отдел за първи път през 2017 г.

Екипът, работещ по "Project Gesundheit" се надява да създаде ваксина срещу настинката, но той е изправен пред редица проблеми. В рамките на отдела проектът е познат под името "vaccine project"(проект ваксина).

Има много редица причини създаването на лек срещу обикновената настинка, която в около 75% от случаите е резултат от заразяване с риновирус.

"Общоприетото мнение е, че намирането на лек е невъзможно, тъй като има твърде много различни вируси, които причиняват настинка. Известни са ни над 160 различни щама на риновирус", казва инвеститорът от Menlu Ventures Грег Яп, чиито фокус са компаниите от здравния сектор.

Някои биотехнологични експерти обаче смятат, че е възможно да бъде създадено лекарство срещу настинката, но че трябва да бъде изключително точно в отстраняването на вируса, за да бъде неговото производство рентабилно.

"Със сигурност може да разработим по-добри лекарства срещу настинка. Най-голямото предизвикателство обаче произтича от факта, че те трябва да са  лишени от странични ефекти.  Хората обикновено се възстановяват напълно от настинка в рамките на едва или две седмици, а страничните ефекти могат да имат по сериозни последици от самото заболяване", казва Майк Пелини, венчър капиталист от Section 32.

Според прочуване на Мичиганският университет, обикновената настинка струва на американската икономика по 40 млрд. долара на година под формата на изгубена продуктивност и посещения при лекар.

още от Наука и здраве