Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Редовната консумация на алкохол може да съкрати живота ви с години

125

Снимка: Shutterstock

Много от най-развитите страни в света имат прекалено високи препоръчителните граници на безопасна употреба на алкохол, които трябва да бъдат занижени, за да се спасят човешки животи.

До това заключение се стига в изследване, публикувано в медицинския журнал The Lancet, според което редовната консумация на повече от 100 грама алкохол на седмица(около 5-6 чаши вино или няколко халби бира) е свързана с намаляване на продължителността на живота както при мъжете, така и при жените.

„Препоръчителните граници в Италия, Португалия и Испания са почти 50% по-високи от безопасното, докато в САЩ горната граница за мъжете е почти двойна“, се твърди в изследването, цитирано от Франс прес.

В изследването, което е продължило повече от 1 година, са взели участие почти 600 000 души на възраст между 30 и 100 г. от 19 страни с високи доходи. Авторите на прочуването са взели предвид други фактори, ограничаващи продължителността на живота, като възраст, социално-икономически статус, тютюнопушене и предразположение към диабет.

В този период изследователите са отчели 40,310 смъртни случая, които са били сравнени с декларираната от участниците средната консумация на алкохол.

още от Наука и здраве