Шоколадът - между митовете и фактите

Шоколадът - между митовете и фактите

Шоколадът - между митовете и фактите

Всеки от нас си търси постоянно повод и извинение, за да се отдаде на шоколада – това сладко и вкусно изкушение. 

Какво всъщност знаем за него? И какво е заблуда.

Запознайте се със следните митове и факти:

1. Кофеин
 
Мит: Шоколадът е богат на кофеин.
 
Факт: Дори да ви превъзбужда, шоколадът не е богат на кофеин. Количеството на това вещество в 40-грамово шоколадче е 6 мг. Приблизително толкова е и кофеинът и в едно безкофеиново кафе.
 
2. Холестерол
 
Мит: В шоколада се съдържат много наситени мазнини, което се отразява зле на нивата на холестерола.
 
Факт: Стеариновата киселина, която е основната наситена мазнина в млечния шоколад, според проучвания е уникална със способността си да не повишава холестерола.

3. Полезни вещества
 
Мит: Шоколадът е беден на хранителни вещества.
 
Факт: Шоколадът е източник на магнезий, мед, желязо и цинк. Също така съдържа полифеноли. Освен това количеството антиоксиданти в един шоколад е равно на това в една чаша червено вино.
 
4. Кариес
 
Мит: Шоколадът предизвиква кариес.
 
Факт: Шоколадът сам по себе си не предизвиква кариес. Кариесът се формира, когато бактериите в устната кухина разграждат захари, в следствие на което се образува киселина. Такава захар обаче се съдържа не само в шоколада, но и в подсладените напитки и в сладките.
 
5. Главоболие
 
Мит: Шоколадът предизвиква главоболие.
 
Факт: Въпреки, че е смятан за причина за мигрени, наскорошно проучване отхвърля всяка връзка между шоколада и главоболието.

Прочетете пълния текст на страницата на Obekti.bg.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ