нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Учени: 2.5 млрд. тиранозавъра рекс са обитавали Земята

Getty Images

Хилядолетия назад, преди тиранозавър рекс да стане част от сценария на блокбъстъра „Джурасик парк“, общо над 2.5 млрд. екземпляри са обитавали Земята. Това сочи ново проучване на Калифорнийския университет в град Бъркли, публикувано в списание „Наука“.

На базата на калкулации на размера на тялото, половата зрялост и енергийните нужди на съществата, учените са установили, че на планетата ни са живели над 127 хил. поколения от вида, пише „Асошиейтид прес“.

„Това са много челюсти. Това са много зъби. Това са много нокти“, казва водещият автор на изследването, Чарлс Маршал, който е директор на Калифорнийския музей на палеонтологията.

Тиранозавър рекс обитава Северна Америка в продължение на около 1.2 млн. до 3.6 млн. години, което означава, че гъстотата на популацията е била малка.

Според Маршал проучването ще помогне на специалистите да разберат степента на запазеност на фосилите на Т-рекс. До момента в света са отрити едва около 100 вкаменелости на животното, като при 32 от тях има достатъчно данни да се разбере, че са възрастни.

Научният екип използва общо биологично правило, което казва, че колкото по-голямо е животното, толкова по-малка е гъстотата на популацията му. След това добавя оценката на това колко енергия му е необходима, за да остане живо. Колкото повече енергия изисква, толкова по-малка е честотата на популацията. Полова зрялост тиранозавърът достига на около 14-годишна възраст и живее най-много до приблизително 28 години.

още от Наука и здраве