Учени разработиха ядлива опаковка за хранителни продукти

Учени разработиха ядлива опаковка за хранителни продукти

Специалисти от Индия и Русия са разработили уникално ядливо фолио, подходящо за опаковане на хранителни продукти - плодове, зеленчуци, месо, риба, пише сп. "Journal of Food Engineering". 

Учените отбелязват, че разработката им е от изцяло естествени съставки и е абсолютно безвредна за човешкото тяло и околната среда.
Опаковката освен това е водоразтворима - за 24 часа се разтваря почти на 90%, предава БТА. 

Разработката е базирана на естествен полимер от водорасли - натриев алгинат, чиито молекули имат филмообразуващи свойства. Към фолиото могат да се добавят естествени антивирусни агенти - съединения на чесън, куркума, джинджифил, които ще удължат срока на годност на храната.

"За производството му не е необходимо специално оборудване, което обяснява по-ниската му себестойност", обяснява Григорий Зарянов от Катедрата по органична и биомолекулярна химия на Уралския федерален университет. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Изследователи откриха микроби, които са в капан на арктическите ледове вече 40 000 години
Учени от Обединеното кралство направиха рядко откритие, свързано с гъбите
Зеленски: Ако Путин иска да превземе Източна Украйна, ще трябва да погребе един милион от войниците си
Макрон търси нов премиер, който да сложи край на кризата във Франция
"За нас боклукът е злато": Как мафията превърна Неапол в депо за токсични отпадъци
Кристалина Георгиева: Несигурността е новото нормално за световната икономика
Удар по сериалите: Турция задържа 19 популярни актьори и певци по дело за наркотици
Данъчни реформи: Основателят на Revolut се премести от Великобритания в ОАЕ