нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Заниманията, които ни правят умни

Снимка: Shutterstock

Повечето хора вярват, че талантът идва по рождение. Въпреки това, науката доказва, че с течение на времето можем да развием правилно интелекта си и да разширим възможностите на нашия мозък. Овладяването на нови умения помага на мозъка да изгражда невронни пътища, които са от полза за неговото функциониране и значително увеличават нивото на интелигентност.

Ето 7 интелигентни хобита, които повишават интелигентността ни. 

1. Свирене на музикален инструмент

Научните изследвания показват, че редовното свирене на музикални инструменти променя формата и силата на мозъка. Музикалните инструменти могат да се използват в терапията за подобряване на когнитивните умения. Според учените това занимание има най-голям положителен ефект. Музиката допринася за развитието на въображението, подобрява комуникативните, както и математическите умения. Експерти твърдят, че участието в отборни спортове също така влияе положително на нашия мозък. Така че спортът и музиката ни носят безценни предимства.

2. Четене

Като правило всички успешни хора четат художествена и образователна литература. Научните изследвания показват, че четенето е не само забавление, но и истинска храна за нашия мозък. В допълнение, четенето е терапевтичен начин за лечение на нервен стрес. Измислицата спомага за успокояване на нервите и за отпускане след тежък работен ден. Благодарение на четенето, ние сме в състояние по-добре да възприемаме входящата информация, да разрешаваме проблеми, да подобряваме уменията си, да разпознаваме модели, да разбираме хората и т.н. Четенето ни предоставя и по-добри комуникационни умения.

3. Редовни физически упражнения

Спортното обучение допринася не само за подобряване на фигурата, но и за увеличаване на мозъчната активност. Редовността е ключът към успеха. Необходимо е физическите упражнения да се провеждат най-малко 15 минути всеки ден. Физическите натоварвания натоварват ума ни с енергия, подобряват паметта, развиват концентрация и разбирането. 

още от Наука и здраве