Затвори

Защо волята ни е безсилна пред хормона на ситостта

Лептин

Снимка: Shutterstock

Ендокринната система е изключително сложна система от жлези с вътрешна секреция, от които зависи добрата работа на органите и цялото тяло. Хормоните, които се отделят директно в кръвта, се разнасят до всички органи като така регулират техните функции.

Познаването на спецификата на хормоните е важно за всеки човек, за да може да се грижи правилно и разумно за тялото си. Особено в "сезона на диетите". Всяка една промяна на хранителния режим, на режима на сън или спортуване, оказва влияние върху нас, върху функционирането на органите ни и причина за това е реакцията на хормоните ни към различните промени.

Лептинът е хормон, който контролира енергийния баланс на тялото. Известен е още като хормон на ситостта.

Лептинът е открит през 1994 г. и това е откритие, което шокира научния свят. Заради него кспертите е трябвало дори да преосмислят отношението си към мазнините. Преди светът да научи за съществуването на лептина, специалистите по хранене вярват, че мастните клетки са огромен склад за енергия - пасивна маса, която обезобразява човешката фигура. След откриването на хормона, мазнините започнаха да се възприемат като елегантен и капризен ендокринен орган.

Лептинът е главният отговорник за чувството ни на ситост, който влияе върху нашите емоции, желанието ни да ядем, нашето поведение в момент, когато пред нас се намира нещо вкусно. Този хормон се освобождава по време на хранене и чрез хипоталамуса, казва на мозъка, че тялото е сито. Така се държи хормонът в тялото на здрав човек. 

С откриването му учените се обнадеждиха, че ще намерят лесен начин за справянето с неудържимия апетит при хората с наднормено тегло. Но това всъщност не се оказва толкова лесно. Проучвания показват, че в тяло с нарушен метаболизъм, лептинът се съдържа в твърде голямо количество, но центърът за усещане на ситост и удоволствие в хипоталамуса изобщо не реагира на подаваните сигнали. Това състояние се нарича лептинова резистентност.

С други думи, при хората с наднормено тегло и много подкожна мазнина, лептинът е в огромно количество, което прави мозъка резистентен към неговите сигнали. Игнорирйки информацията, която постоянно постъпва от голямото количество лептин, мозъкът не отчита, че сме сити и апетитът остава изключителн висок.

Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 16.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 16.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67136
0.598315
CNY
10
2.5136
3.97836
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21616
0.451231
RUB
100
2.75877
36.248
USD
1
1.58998
0.628939