нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Как да слушаме музика и тишина – методът Монтесори

Илюстрация: Guliver / iStock

 

Методът Монтесори предлага много подходи за развитие на вниманието и възприятията. Детските градини, които работят с него, ги използват за развитие на слуха, обонянието и на вкусовите рецептори. И те спокойно могат да се прилагат у дома.

Ето няколко игри, които помагат за развитие на слуха. Те насочват детето към различни видови звуци и то се стреми да определи от къде идват.

Стар фасул (за деца от 1,5 до около 4 години)

Вземете стъклена или керамична купа и я напълнете до половината с фасул. Нека детето да гребе с лъжица и да изсипва зърната от високо – при падането бобчетата издават приятен звук. Или пък да лови и пуска зрънцата едно по едно в купата. Ако някое падне в страни, му покажете как да го прибере при останалите. Наблюдавайте детето да не пъхне някое зърно в носа или ухото си.

„Пееща“ кутия (за от 3 до 6 г.)

Това упражнение ще помогне на малчугана да развие способностите си да различава звуковете с помощта на няколко кутии. Може да приспособите празна кутия от дърво, пластмаса или стъкло. Важното е да не е прозрачна, за да не се вижда съдържанието. И да издава силен звук, когато в нея поставим някакъв предмет. Добре да си набавим повече непрозрачни кутии – ще ни трябват 6 в един цвят и 6 в друг. Напълнете ги с грах, ориз, пясък, царевица. И детето трябва да съчетае кутии от един цвят с тези от друг. Критерият е да събере две, които издават еднакъв звук.

още от Ново поколение