нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

50 населени места без вода след внезапната смърт на 28 крави край река Марица

Снимка: Shutterstock

Спряха водоподаването на 50 населени места, които ползват вода от река Марица заради 28 крави, умрели край канал на реката до Димитровград.  Съмненията са, че животните са загинали, минути след като са пили вода от реката. Експерти от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите вече са взели проби от мястото като по-късно днес се очаква да излязат и резултатите.

Всеки ден Стоян Господинов и баща му водят животните на водопой в района. Вчера следобед обаче не успяват да приберат стадото цяло. От 29 крави, пили вода от реката, само след няколко минути умират 28.

Господинов каза пред нашата камера, че всеки ден кравите пият вода от едно и също място.

"Баща ми влезе да вземе проби и каза, че водата пари и щипе. И водата беше като боза", разказва пред камерата на БНТ Стоян Господинов. 

Взети са проби от умрелите животни и са изпратени за изследване. Засега водоподаването на 50 населени места, които използват питейна вода от Марица, остава спряно. 

"Водата ще бъде пусната тогава, когато установим, че няма причини да се притесняваме за здравето на хората", каза Стефка Здравкова - областен управител на Хасково.

Според кмета на Димитровград Иво Димов, най-вероятно става дума за промишлено замърсяване на реката. Полиция влезе в най-голямото предприятие в района, но от там отричат да са виновни за замърсяването.

"Категорично не е от нас, това го доказаха и изследванията, които полицаите направиха", заяви Стефан Димитров, прокурист на "Неохим".

"За момента не се налага да се предупреждават южните ни съседи за замърсяването", коментира на място директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. 

От Агенцията по безопасност на храните организират прибирането на мъртвите животни, които ще бъдат откарани в инсенератор. Директорът на Агенцията по храните Паскал Желязков коментира, че ще се търси вариант хората да получат някакво обезщетение, вероятно по програмата деминимис, но това ще отнеме може би повече от месец. 

още от Общество