Затвори

АИКБ настоява за законодателство и алгоритъм на действие при кризи от мащаба на COVID-19

Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ настоява за изработване на законодателство и алгоритъм на действие при подобни кризи от мащаба на COVID-19, както и за провеждането на широк обществен дебат, на който да се обсъдят приоритети за развитие в условията на нова обществена и социално-икономическа глобална среда. 

Повод за искането е и предложеният от Европейската комисия мащабен план за "устойчиво, съгласувано, приобщаващо и справедливо за всички държави членки" възстановяване с бюджет от 1,85 трилиона евро. 

От АИКБ предлагат да се съсредоточат ресурси и време за възстановяване на икономиката от претърпените щети, за извличане на необходимите изводи и за целенасочени действия с цел подобряване позициите на българската икономика в глобалното икономическо и обществено-политическо пространство, което без съмнение ще претърпи сериозна трансформация. 

"Обявената от СЗО пандемия не отменя местното законодателство за епидемичен режим, но у нас се приложи извънредно законодателство, писано на крак и оспорвано поради това и до момента. Ограничаването на правото на придвижване между областните центрове е нарушение на Конституцията и е спорно дали извънредно положение може да го постановява. Затварянето на парковете и планините е незаконно и вредно за здравето, а при работещ обществен транспорт и метро - е и неуместно. Създаването на щаб без законова санкция и при съществуващи ясни правила и процедури в националното здравеопазване е неправомерно. Разпалването на страхова психоза е незаконно и вредно за здравето на населението. Прекратяване на работата на Народното събрание е недопустимо и напълно неоправдано. Категорично човешкият живот е единствен приоритет в подобна обстановка. Но именно това поставя пред изпитание качеството на предприетите мерки – човешкият живот е също толкова важен и след прилагането на съответните решения, както и след привършване на ограничителния режим", пише в позицията на АИКБ. 

От работодателската асоциация отчитат, че кризата е откроила системните проблеми в здравеопазването ни, видни и преди нея. И припомнят, че заради извънредното положение се е стигнало до прекратяване на детски и женски консултации, трансплантации, планови операции, ранна диагностика и профилактика. 

"Докато в нито един момент не бяха използвани едновременно дори и 5 % от апаратите за обдишване и налични болнични легла за заразени с COVID-19, преустановяването на регулярната медицинска дейност недопустимо изложи на риск здравето на хората. Аргументът, че е възможно претоварване на болниците, е неправомерен, а се оказа и неверен. Прякото копиране на откъслечен чужд опит е нерелевантно. Обобщавайки, натрапва се разочарованието в обществото, че въпреки все по-засиленото финансиране (ръст от над три пъти за десет години) здравната ни система е с все по-ниска ефективност", твърдят от АИКБ. И казват, че въпреки настойчивите призиви на работодателските организации, изпълнителната власт не е провела навременен и ефективен диалог с бизнеса и се е забавила с мерките, допускайки редица неефективности.

 

още от Общество