нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Акад. Петрунов: Неизбежно ще има нов пик на коронавируса през есенно-зимния сезон

Снимка: Кадър от БНТ

"Ще има втора вълна, особено с настъпването на есенно-зимния период, когато ще дойдат и други респираторни вирусни инфекции. Неизбежно ще се получи такъв пик наново".Това заяви в ефира на БНТ акад. Богдан Петрунов - имунолог и алерголог, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. 

Той показа данните на Световната здравна организация от вчера за Европа. "След един пик в месец март, едно ниско ниво юни, след това започва ново увеличаване неизбежно и до вчера. Просто една много ясна крива, която показва, че има увеличение на заболеваемостта", обясни акад. Петрунов.

Според него, няма никакво съмнение, че БЦЖ ваксината помага в такава ситуация, позовавайки се на данните в Нидерландия. "Това си беше сериозно проучване. Няколкостотин медици студенти, които бяха имунизирани, се оказа, че те имат стимулиран клетъчен имунитет, че имат по-малко процент на заболели между тях. Това е сериозно доказателство", допълни имунологът.

На въпрос трябва ли децата да бъдат ваксинирани, когато ваксина вече има, той отговори, че това ще зависи от показанията на ваксината, тъй като има ваксини, които могат да се правят на децата от 6-годишна възраст, но има и такива, които могат да се правят от 12 или 18-годишна възраст. Според него докато не завърши истинската трета фаза на ваксините, не може да се каже дали ще се правят на деца.

Акад. Петрунов каза още, че маските и шлемовете не могат да ни предпазят от вируса, но е важно носенето им, защото с тях се намалява "количеството на вирусния товар, който се появява в нас". Той препоръча носенето на маски, а не на шлемове.

По думите му, с мерките, които се взеха, учебната година би трябвало да протече нормално. Той обаче не изключи възможността за заразяване и затваряне на отделни класове през годината, защото това е неизбежно. 

още по темата
още от Общество