Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Асен, от „Отбор на надеждата”

Асен (вторият от ляво надясно) със свои съотборници. Снимка: nacionalite.org

Мрачно детство из улиците на София. Родители, които го карали да проси, както постъпвали и с останалите си 5 деца. Преминаване през дом за деца, лишени от родителска грижа. Така започва историята на 28-годишния Асен Станков. Тя обаче не продължава, както мнозина биха очаквали. 

Днес Асен има постоянна работа - във фирма за почистване на прозорци. Грижи се за себе си и за приятелката си. Играе в Аматьорска футболна лига. В свободното си време е треньор по футбол на 30 деца от 9 до 14-годишна възраст от столичния район „Кремиковци”. Остават му две години да завърши средното си образование и ще кандидатства в НСА. 

Животът му се променя, след като през 2012 г. се включва в „Отбор на надеждата”.

Проектът дава възможност за промяна на младежи от социално рискови групи чрез футболни тренировки и участие в ежегодното световно първенство по футбол за бездомни хора - „Homeless World Cup”. На последния Мондиал през септември 2017 г. в Осло, Норвегия, националният тим на България завърши на 10-то място от 45 състава. „Отбор на надеждата” постига 100% успеваемост при социалната интеграция на националните състезатели, представящи България, от създаването си през 2011 г. досега.

Асен е един от тези младежи. Той преминава първо през кризисен център „Вяра, Надежда и Любов“ в София, където е настанен от Агенция за закрила на детето. След като навършва 15-годишна възраст, е преместен в дом за деца „Проф. Асен Златаров”. Един от преподавателите там забелязва желанието му да тренира футбол и го кани да се присъедини към турнирите, които организира с приятели. Те стават традиционни и за Асен.

Професионално започва да се занимава с футбол през 2012 г., когато приятел го води на тренировките на „Отбор на надеждата”. Асен попада в разширения състав от 12 играчи, а по-късно и в тима, който за първи път ще представи България на Световното първенство по футбол за бездомни хора. 

На Мондиала националният тим прави забележителен дебют и се класира на 14-то място. 

Продължава на страница 2.

още от Общество