Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

България със златен и два сребърни медала от Международната Менделееевска олимпиада

Снимка: Shutterstock

Българският национален отбор по химия се представи успешно на 53-тото издание на Международната Менделееевска олимпиада в Санкт Петербург. Той спечели един златен и два сребърни медала, предаде bTV.

Отборът на България бе представен от учениците, класирали се на първите четири места на последната Национална олимпиада по химия.

Златен медал получи Камен Петров, ученик от XII клас на НПМГ "Акад. Л. Чакалов" в София, а сребърните медали бяха за Дамян Францов от XI клас на СМГ "Паисий Хилендарски" в София и Евгени Стателов от XII клас на ЕГ "Пловдив" в Пловдив. В отбора участва още и Кристиян Вилхемов от XI клас НПМГ "Акад. Л. Чакалов" в София. Ръководители на отбора бяха доц. д-р Христо Чанев и гл. ас. д-р Даниела Цекова.

Тази година олимпиадата се проведе в Санкт Петербург. В състезанието участваха 150 младежи от 29 страни от Европа, Азия и Африка. В надпреварата за първи път се включиха Австрия, Иран, Китай, Сирия, Словакия, Хърватия и Чехия.

Български ученици станаха призьори и на олимпиадата по природни науки в Португалия. Петър Жотев от Софийската математическа гимназия, Красимир Масларов от Националната природо-математическа гимназия и Александър Проданов от Профилираната природо-математическа гимназия в Казанлък спечелиха сребърни медали.

Бронзови медали завоюваха Виктор Гилин от Националната природо-математическа гимназия, Павел Николов от Математическа гимназия "Акад. Кирил Попов" в Пловдив и Васил Николов от Първа частна математическа гимназия в София.

Български ученици участват в олимпиадата за 12-а поредна година. Една от основните цели на инициативата е да стимулира работата с даровити деца от европейската общност, да развива умения за работа в екип и решаване на теоретични и практически задачи в областта на природните науки.

още от Общество