нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

BNT News даде "глас" на новините

Борислав Чоранов, директор „Мултимедия“ в Българската национална телевизия. Снимка: Личен архив

Борислав Чоранов е директор „Мултимедия“ в Българската национална телевизия. Той и екипът му стоят зад въвеждането на иновативната технология за слушане на новините, която за първи път бе внедрена в български сайт от БНТ. Роботизираната технология е изключително полезна не само за хора с нарушено зрение, но и за тези, които искат да чуят избрани новини, докато правят нещо друго. Една от най-удобните опции е, че докато потребителят слуша новината, може да ползва екрана на телефона си свободно. Да преглежда социалните медии, да пише съобщения и т.н.

- Какво е уникалното на функционалността на сайта на БНТ „Чуй новините“?

- Уникалното е, че даваме „глас“ на новините. Буквално и преносно. С тази иновативна  опция в сайта bntnews.bg и в мобилното ни приложение BNT News, новините вече могат да бъдат не само четени, но и слушани. Към всеки текст се генерира аудио файл, който улеснява хората с нарушено зрение да се информират. Новините на БНТ се ползват с високо доверие сред населението и е важно да сме достъпни за всяка една група от обществото.

„Чуй новините” е много удобно, когато си в движение. Четенето на новини предполага концентрация и отнема време. Самият процес изисква човек да е в покой, да се взира в екрана на мобилното си устройство (80%) или в екрана на компютъра си (20%). С възможността новините на BNT News да бъдат слушани, хората вече могат да се информират докато правят нещо друго. Докато пътуват в метро или шофират, докато спортуват или се разхождат. С „Чуй новините“ разбират какви са последните новини в сайта и са в крак със случващото се, същевременно е удобно и щади зрението им.

Приложението BNT News  е достъпно за Android и iOS и сме добавили възможността -  слушането на новини да не пречи на паралелната употребата на други приложения в телефона. Или иначе казано, докато слушате нашите новини, можете да разглеждате какво се случва в социалните мрежи, да сърфирате в интернет и дори да говорите по телефона. В момента, в който разговорът ви приключи, новините ще продължат от мястото, преди разговора.

- Как се роди идеята за такава функционалност?

- Нашият екип обича иновациите. Следим с любопитство световните тенденции и анализираме възможностите. Осъзнаваме, че потреблението на новини се променя. Ясни са предимствата на това да четеш новини и да се информираш от интернет, в удобно за теб време. Това се отнася най-много за сегмента на по-младата аудитория, която все по-малко се интересува от т.нар. „традиционно поднесени“ новини. Нашата цел е да създаваме атрактивен, лесен и удобен начин за ползване на проверено новинарско съдържание. Това е особено важно, предвид факта, че ръстът на фалшиви новини се увеличава, както и невъзможността на потребителите да се ориентират в потока от информация и да отсеят кое е истина и кое е изкривена новина. Като обществена медия, БНТ има важна роля в това да осигури на хората достъп до качествено съдържание не само в ефир, а и онлайн. За тази цел, се стремим да създаваме продукти и продукция, атрактивни за всички. В последната година БНТ работи много в тази посока и ще продължаваме да развиваме потенциала си. 

- Разкажете повече за робота. Обучавате ли го как да изговаря по-специфични думи и изрази?

- Да, имаме възможност да обучаваме робота да произнася специфични думи. Основната ни „борба“ беше да може да разпознава съкращения като „д-р“, „акад.“, „т.н.“ и да ги изговаря правилно. Разбира се, макар и все по-рядко, се случва да допуска грешки от друг тип - например ударения на думи като „вълна“ - което може да е хем морска приливна вълна, хем вълна на някоя загубена за 2 години австралийска овца, станала хит в интернет. Но това са по-скоро изолирани случаи.

- Истински човешки глас ли стои зад гласа на робота или всичко е компютърно генерирано? 

- И двете предположения са верни. Роботът ни говори с истински човешки глас, който е предварително записан. След това компютърно се генерира и възпроизвежда текстовото съдържание в аудио такова. 

- Има ли опции да си избираме какви точно новини искаме да слушаме? Може ли да избираме и гласа на робота – мъжки или женски да бъде?

- Засега има възможност за слушане на плейлиста с „Последни новини“ за деня, но може да се чуе и всяка отделно избрана новина. В най-скоро бъдеще ще разработим и възможност за слушане на новини по категории, аналогични с тези в сайта. Или на слушане на „Мои новини“, персонално селектирани от всеки потребител на мобилното ни приложение. Към момента на интеграция, имаше възможност само за един мъжки и един женски глас. Както е редно - дамите са с предимство и за това се спряхме на женския вариант. Няма да отговоря на въпроса до края, за да оставим и малко от бъдещите ни планове в тайна. 

- БНТ има и новинарско приложение за мобилни телефони – BNT News. Как се възприема от потребителите и какъв процент от тях ползват робота, който да чете новините?

- Новинарското ни приложение  BNT News много бързо набра скорост и в рамките на първите 3-4 седмици, след като беше пуснато на пазара стана най-сваляната новинарска апликация. Що се отнася до робота - функционалността се прие изключително добре. Буквално часове след като пуснахме в експлоатация „Чуй новините“, получихме положителна обратна връзка по всички канали – мейли, съобщения и коментари във Facebook и Instagram. Щастливи сме, че хората много харесаха инструмента и го ползват. Това беше и целта.

Нескромно ще споделя, че всяка седмица от тези три месеца, в които пуснахме роботаw получаваме запитвания от колеги в бранша, как точно сме го направили. В момента всеки трети посетител на сайта ежедневно ползва „Чуй новините“, което е най-голямото доказателство, че функционалността наистина е от полза за читателите на bntnews.bg и мобилното приложение BNT News.

"Мениджър Нюз"

още от Общество