нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Богдан Петрунов препоръча да не се бърза с третата доза ваксина

Снимка: Кадър от БНТ

За да се достигне до правенето на третата доза ваксина срещу COVID-19, е необходимо да мине известно време. Не трябва да се бърза с поставянето ѝ. Това заяви в ефира на БНТ имунологът акад. Богдан Петрунов. 

Според него трябва да са минали поне 10 месеца от втората доза. "След проведен пълен курс на имунизация ние имаме имунитет не по-малко от 10-12 месеца. Тоест, една година, приблизително десет месеца най-малко след втората доза на имунизация ние имаме приличен имунитет и не е необходимо да се бърза", уточни той. 

Акад. Петрунов е категоричен, че ваксината няма 100% ефективност. 

"С възрастта над 65 години болните от злокачествени заболявания, трансплантираните, имат значително по-нисък имунитет и трябва да си поставят третата доза, но здравите могат да изчакат до 1 година. Страдащите от сърдечни, белодробни, бъбречни и чернодробни заболявания трябва да са с приоритет при поставяне на третата доза", добави той. 

По думите му, вероятно това ще бъде бъдещето на борбата ни с коронавируса. "Вероятно всяка година, или през две години, в зависимост от имунитета, който ще се развие, ние ще бъдем принудени да правим усилваща инжекция, или ще правим пълен курс на имунизация", прогнозира акад. Петрунов и препоръча на всички да си направят и противогрипната имунизация. 

още от Общество