нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Цветя пред парламента в памет на жертвите на домашно насилие

Снимка: Мениджър Нюз

Жени поставиха цветя на стълбите на Народното събрание в памет на жертвите на домашно насилие, предаде БТА.

Нашата инициатива е "Цвете за нея" - цвете посмъртно за всички жертви на домашно насилие миналата година и за всички тези, които оцеляха напук на безотговорното отношение на държавата, коментира пред журналисти Ваня Министерска.

Албена Белянова цитира данни на "Анимус", според които извън тези 32 официални случая, има още двадесет убити жени само за миналата година. Това е страшно, убитите жени само от началото на годината са четири, посочи тя. А това е насилието, за което знаем, нямаме информация какъв е размерът на насилието на работното място, на улицата, коментира Белянова.

Организаторите на инициативата настояват за изменение на Наказателния кодекс, от който да отпадне тази системност, която се изисква, за да може да бъде квалифицирано домашното насилие като по-тежко наказуемо престъпление. Сред другите им искания са криминализиране на психологическото насилие и отпадане на съкратената процедура, при която извършителите на тези деяния могат да се договарят за по-ниска присъда. Жените настояха още за отваряне на кризисни центрове във всичките 28 области на страната и създаване на регистър на подадени жалби, сигнали, включително и обаждания към системата "112" за домашно насилие. "И главно, за политическа воля за справяне с проблема с насилието над жени и деца, каквато няма", коментира Албена Белянова.

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи инициативата "Цвете за нея" и исканията на жените, организирали акцията. За мен това е начинът да се отбележи 8 март, като изразим подкрепата за всички жени по света и в България, които са мачкани, унижавани, експлоатирани, притискани, пребивани и убивани, коментира тя. Манолова призова да се помисли дали приетите промени в НК са достатъчни и дали от тях не следва, че една жена трябва да бъде пребивана поне три пъти, за да се докаже системност, за да може насилникът й да бъде осъден. Тя настоя и за промени в закона за равнопоставеност на половете, които да подкрепят жената на работното й място и да гарантират равно заплащане на труда. По думите й мъжете в България получават 25 процента по-високи възнаграждения от жените, които упражняват същата работа.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева също разговаря с жените, които поставиха цветя на стълбите на парламента, и обеща да продължат законодателните инициативи срещу домашното насилие.

още по темата
още от Общество