нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Д-р Дечо Дечев се оттегля от управлението на НЗОК, колегите му в недоумение

Снимка: Shutterstock

„За нас решението на д-р Дечев беше изненада. Дечо Дечев е показвал доста консервативно управление на Здравната каса“, това заяви в ефира на БНР адвокат Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет на НЗОК и представител на пациентска организация. Изказването му идва ден, след като управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев обяви, че ще се оттегли от поста на 12-и март, когато изтича мандатът на предишния управител проф. Камен Плочев. Дечев го замени на поста, след като проф. Плочев се оттегли преждевремнно . Той намекна, че няма унисон в действията на екипа на здравното министерство с този на касата. Наскоро здравният миинистър Кирил Ананиев обяви, че от тази година след промяна в закона най-малко половината от приходите на болниците трябва да отиват за заплащане на персонала. Дечо Дечев твърди, че идеята е неприложима, защото Здравната каса няма задължение да контролира как болниците харчат приходите си. Новият управител на касата ще бъде избран от депутатите в парламента.

„В законодателството на България се съдържат възможности за т.нар. източване на Касата“, коментира още адв. Дамянов и уточни, че още със замисъла на Касата са били заложени т.нар. бомби със закъснител, които с течение на времето са се развивали в законодателството и в зависимост от това кой е на поста министър на здравеопазването.

Адвокат Андрей Дамянов определи д-р Дечев като принципен човек, който трудно прави компромиси с нередностите. Според него настоящият управител на НЗОК е направил сериозен опит и е успял да спре част от течовете в Касата.

„Течове, които са насочени по-скоро към печалба, отколкото към лечение“, уточни Дамянов. И добави, че членовете на НЗОК ще се опитат да го убедят да остане на поста и след 12-и март.  

 

още по темата
още от Общество