нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Фармацевтите - сред най-доверените специалисти у нас и по света

Магистър-фармацевтите са посочвани сред първите пет професии, които се ползват с най-голямо доверие в национални проучвания в различни страни, включително и в България. 

Това от Регионалната фармацевтична колегия в София като се позовават и на официална информация от Международната федерация по фармация (FIP) в навечерието на Световния ден на фармацевтите, който се отбелязва ва 25 септември. Преподавателите също са последователно сред първите пет, а според скорошно проучване учените са хората с най-голямо доверие в света, допълват от федерацията.

Световният Ден на фармацевтите се отбелязва от 2010 г. с различни прояви в цял свят по инициатива на Международната федерация по фармация (International Pharmaceutical Federation/FIP), която чрез членуващите над 140 национални организации, институционални и индивидуални членове, представлява над 4 милиона фармацевти. "Винаги надеждна грижа за Вашето здраве“ е мотото на празника тази година и с него се подчертава значението на доверието за фармацевтичните и медицински грижи. "Във време, когато недоверието в обществените лидери и източниците на информация расте, подхранвано от пандемията от COVID-19 и инфодемията около нея, а колебанията при ваксините остават голямо препятствие, доверието във фармацията и фармацевтите е по-важно от всякога", заявяват от FIP. 

От федерацията посочват, че съществува значима връзка между доверието в медицинските специалисти и здравните и терапевтични резултати за пациентите. Пациентите съобщават за по-голямо удовлетворение от лечението, имат по-малко симптоми и подобрено качество на живота, когато са имали по-голямо доверие в своите медицински специалисти.

Българският фармацевтичен съюз и Регионална фармацевтична колегия София-столична също ще се включат за поредна година в отбелязването на Световния ден на фармацевтите. По повод празника магистър-фармацевтите в столични аптеки ще поставят лекарствените продукти на пациентите в специално брандирани хартиени пликове с информация за кампанията, напомняйки за значимостта на професията на магистър-фармацевта и защо хората се доверяват на магистър-фармацевтите.

още от Общество