Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Инцидентът в „Арсенал”: Работници са били в забранено помещение

100

Двама работници са били в помещение, в което не е трябвало. Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на вътрешните работи Валентин Радев за инцидента в завод „Арсенал“, при който загина работник, а друг беше ранен.

„Съгласно мерките за безопасност трябва да бъдат отвън. Управлението на процеса е изнесено отвън, има табло с бутони“, посочи министърът, цитиран от „Фокус”.

„Тепърва ще става ясно защо са били вътре, но са нарушили технологичната дисциплина“, заяви той.

 „Не е имало взривове в завод „Арсенал“, запалила се е една бъркалка. Това е помещение, в което се работи дистанционно“, поясни той.

Министърът уточни, че сместа в бъркалката е на барутна основа, запалила се е и е обгорила работниците.

 „И в този завод, и на други места инцидентите са от човешка грешка, от неспазване на правилата“, изтъкна вътрешният министър.

Вътрешна дежурна комисия от завод „Арсенал“ разследва причината за инцидента, при който загина 26-годишен мъж, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Стара Загора.

Областният управител Гергана Микова е посетил завода заради станалата около 10.20 тази сутрин тежка производствена авария в помещение на цех 130 на завод 3. При него един мъж на 26 години загина, а друг – на 46 години, получи тежки обгаряния. Микова разговаря с изпълнителния директор на дружеството Николай Ибушев.

На този етап като причина за инцидента се посочва възникнало запалване при разбъркване на смес за димни гранати в бронирана кабина. Неспазване на технологичната дисциплина и на инструкциите за безопасност най- вероятно са довели до смъртта на мъжа, който е бил в непосредствена близост. Тежко пострадалият му колега е откаран в Клиниката по изгаряния в Пловдив.

Вътрешна дежурна комисия от завода разследва причината за инцидента. На мястото са представители на полицията и на РД ПБЗН. Извършва се замерване чистотата на въздуха. Данните сочат, че няма опасност за работниците от завода.

още от Общество