Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

2018 - най-негативна за климата година в историята

84

Guliver / Getty images

Изминалата 2018 г. бе с най-негативните показатели в историята по отношение на промените в климата, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш при закриването на климатичния форум "Една планета" в Найроби, предава ТАСС. По думите му миналата година е четвъртата най-топла година откак се извършват измервания. 

Според Гутериш през 2018 г. всички региони в света са станали жертва на нестабилността в климата - от разрушителните тайфуни на Филипините и в Южен Китай до екстремните засушавания в Аржентина и Южна Африка. Генералният секретар на ООН настоя за "бързи глобални промени", така че до 2030 г.  изхвърлените в атмосферата вредни вещества да бъдат намалени с 45 на сто в сравнение с нивото от 2010 г., а до 2050 г. да бъде сведено до нула количеството такива вещества.

Междувременно в Нова Зеландия хиляди ученици излязоха от клас, поставяйки началото на световния ученически протест срещу бездействието на властите по проблема с климатичните промени, предаде Ройтерс. 

"Климатичната промяна е по-лоша от Волдемор", гласеше саморъчно направен плакат, сравняващ измененията в климата със злия магьосник от поредицата за Хари Потър. 
"Бас ловя, динозаврите също са мислели, че имат време", се четеше на друг от плакатите, с които ученици и техни родители преминаха край сградата на парламента в новозеландската столица Уелингтън. 

Новозеланският премиер Джасинда Ардърн, която обеща 100 млн. новозеландски долара (68 щ. д.) за намаляване на емисиите парникови газове, подкрепи ученическите стачки. По думите й тийнейджърите не бива да чакат, докато станат достатъчно големи, за да упражнят правото си на глас. 

Ученически протести се провеждат в 30 града в страната. Такива са планирани също в Австралия, Европа и САЩ. В Австралия стотици младежи се събраха в Кернс, град недалеч от Големия бариерен риф. На южния континент протести са планирани в 56 града, в които се очаква да се включат 50 до 60 000 ученици, според организаторите. 

"Каква е ползата от училището, ако не ни остане планета, на която да живеем?", заяви 16-годишната Ема Демарчи. По думите й трите основни искания на австралийските ученици са 100 процента възобновяема енергия до 2030 година, никакви нови проекти на изкопаеми горива и да бъде спряна планираната въглищна мина "Адани" в щата Куинсланд. 

Демонстрациите са част от световната вълна ученически протести, която започна през август 2018 година, когато 16-годишната шведка Грета Тунберг започна протести пред сградата на парламента в учебни дни. Норвежки депутати в последствие номинираха тийнейджърката за Нобелова награда за мир. 

още по темата
още от Общество
22
Сряда
Май