Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Изписват от "Пирогов" последните двама пациенти, болни от COVID-19

Снимка: Shutterstock

"Пирогов" изписва последните двама болни от коронавирус, които са в COVID-клиниката в болницата. С това приключва лечението на 156 лежащо болни, от които 36 са били в реанимация. 45 души персонал на "Пирогов" са се лекували у дома. Повечето от тях вече са на работа. Това съобщи в ефира на БНТ изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

"Имахме много болни колеги, но всичките се възстановиха. Ние ще продължим да се грижим за тях. На повече от тях е предложено да отидат в Сандански, където е най-доброто място за белодробно възстановяване. Има още 15 души, които са под карантина", каза проф. Балтов.

През тези над 80 дни през "Пирогов" са минали още 237 пациента с двустранни бронхопневмонии, които са дали отрицателен тест за коронавирус, но тяхната клинична картина е била идентична. "Състоянието на всички пациенти ще се проследява с контролни прегледи и с допълнителни скенери след първия и третия месец", каза още Балтов.

Болницата постепенно започва да се отваря. От днес ще бъдат възстановени всички отделения. Предстоят и ремонти на клиники.

Проф. Балтов увери, че днес до обяд всички медици в "Пирогов" ще получат заплатите си. Забавянето на парите им е било поради невъзможност НЗОК да направи трансфер на плащанията си към болницата. Надзорният съвет, който трябвало да определи 85% от сумите, е заседавал на 27 май и до 29 май не е било възможно да стане прехвърлянето на сумите. 

В болницата работят 2 300 души. В момента има 300 свободни места за сестри, както и свободни места за санитари. Повече от 50 доброволци са минали през болницата през последните 80 дни, като 10 от тях остават да работят като дезинфектори. 

още по темата
още от Общество