нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Образователният министър: Няма да има нулева година

Снимка: Мениджър Нюз

Няма да има нулева година. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред NOVA във връзка с прекратеното обучение на ученици заради епидемията, което премина в дигитален формат през последните седмици.

„За нас беше предизвикателство да стартираме дистанционното обучение, както и да се компенсира изоставането поради грипните ваканции. Това, което се случи, ни изненада приятно. За много голама част от учениците в страната дигиталното обучение стартира ефективно. Разбира се има възможности за подобряване“, обясни той.

„90% от децата използват дигиталното обучение. Малка част са тези, които нямат достъп до интернет или компютри. Някои от тях пък имат телефони, но нямат компютри“, каза още той.

Запитан дали има възможност за отмяна на матурите, той отговори: „Силно съм обнадежден, че системата за толкова кратко време успя да се мобилизира. Имаме 2-3 месеца до изпитите. За 3 дни успяхме да минем на дистанционно обучение. Предполагам, че бързо ще се адаптираме и към променени дати, ако се налага. Ако дигиталното обучение е до 13-ти или 20-ти април, може и да не се наложи промяна на изпитите. Ако продължи и след това, не е невъзможно отлагане“.

И допълни: „Най-трудно е с учениците в 12-ти клас. В момента обменяме информация с министрите на оразованието на другите страни. Всички са предпазливи да вземат такова решение, тъй като това изисква и съгласуване с висшите училища. Убеден съм, че те също ще отложат приема“.

още по темата
още от Общество