нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ООН търси 600 млн. долара помощи за Афганистан

Getty Images

Организацията на обединените нации домакинства донорска конференция на високо равнище за набиране на спешни средства за Афганистан след завземането на страната от талибаните преди близо месец.

Генералният секретар Антониу Гутериш оглави призива на световната организация за повече от 600 млн. долара за остатъка от тази година, след като правителството на афганистанците беше свалено, а силите на САЩ и НАТО се оттеглиха след 20-годишно присъствие на територията на азиатската държава, предаде „Асошиейтед прес“.

Съществуват опасения, че нестабилността и засилените хуманитарни усилия, усложнени от продължаващата суша, биха могли допълнително да застрашат живота и да влошат глада в Афганистан. Конференцията ще постави на изпитание някои западни правителства и други традиционни донори на ООН, които искат да помогнат на гражданите.

От ООН обявиха, че „последните събития“ са увеличили уязвимостта на хората, които вече са изправени пред десетилетия на лишения и насилие. Тежката суша застрашава предстоящата реколта, а гладът нараства. Световната продоволствена програма на ООН трябва да бъде основен бенефициент на всички събрани средства.

Организацията търси 606 млн. долара до края на годината, за да помогне на 11 млн. души. По-рано ръководителят на агенцията за бежанци на ООН, Филипо Гранди, съобщи, че ще оцени хуманитарните нужди и положението на 3.5 млн. разселени афганистанци, 500 хил. от които са от тази година.

още от Общество