Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Отстраняват ректора на ТУ Варна заради плагиатство

Снимка: сайтът на Технически университет Варна (www2.tu-varna.bg)

Има плагиатство в дисертациите на ректора на Техническия университет във Варна проф. Росен Василев. Това сочи доклад на Комисията по академична етика към министъра на образованието и науката, сформирана по силата на промените в Закона за академичния състав.

Съдържанието на доклада обяви един от членовете на комисията - проф. Венцислав Динчев от Археологическия институт с музей към БАН, цитиран от Дарик.

Въз основа на това решение през следващата седмица министърът на образованието Красимир Вълчев ще издаде заповед за отстраняването на проф. Росен Василев от поста му и за назначаване на временен ректор, заяви зам.-министърът на образованието Петър Николов.

"На места в текстовете на дисертациите на Росен Василев съвпадението с чужди дисертации е до 100% и щом няма цитиране, това е плагиатство", каза още проф. Динчев.

Това е първият подобен случай у нас, посочва bTV. Вчера Комисията по академична етика публикува докладa от проверката си, според който ректорът е плагиатствал. Доклада може да видите тук.

Проф. Василев беше обвинен, че е преписал 90% от дисертацията си за най-високата степен – доктор на науките. 

През лятото на миналата година ректорът на ТУ – Варна е защитил дисертация, за да получи научната степен доктор на науките. Предшественикът му и друг бивш преподавател обаче го обвиниха, че е преписал цялата научна работа – от докторанти и чужд източник.

Заповедта на министъра за отстраняване на ректора на ТУ Варна може да се обжалва в 14-дневен срок пред Върховния административен съд, уточни професорът по административно право Дончо Хрусанов, който също е член на комисията по академична етика. 

В сайта на ТУ Варна днес е публикувано ВЪЗРАЖЕНИЕ НА ДОКЛАДА НА КОМИСИЯТА ПО АКАДЕМИЧНА ЕТИКА КЪМ МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА.

В него е записано, че "недоумение буди механизмът на определяне на арбитри от тази комисия", след като "нито един от тях не е нито специалист по научните специалности на професурата и докторантурата на проф. Василев". 

още по темата
още от Общество
27
Четвъртък
Февруари