нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Отварят детските градини на 22 май

Снимка: Getty Images

Детските градини започват отново да приемат деца от 22 май. Това съобщиха министрите на здравеопазването и на образованието на брифинг в Министерския съвет.  

За реда и организацията ще отговарят кметовете на населените места. Очаква се децата в групите да бъдат около 10, като за София се предполага, че те могат да бъдат между 12 и 18. Ако се получи образуване на голяма група, ще се извършва реорганизация. Няма да се изисква задължителната медицинска бележка, за да няма струпване пред лекарските кабинети.

"Отварянето на детските градини и ясли ще става при строг контрол. Температурата на всяко дете ще се мери на входа на учебното заведение с живачен термометър, защото е по-точен. Родители ще подпишат и декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, с което те ще декларират, че са запознати с всички мерки, които се предприемат в детската градина и че те доброволно са пожелали тяхното дете да постъпи в детската градина или ясла", обясни здравният министър Кирил Ананиев.

Предвидени са и мерки, които да гарантират физическата граница между отделните групи, така че да не се допусне заразяване от по-близко разстояние. Болни деца няма да се допускат, а родителите ще са длъжни да уведомяват ръководството на градината за здравословното състояние на детето, ако те прояват симптоми на някакво заболяване.

Министър Вълчев отправи апел към родителите по възможност децата да останат у дома. „Пандемията и опасността не са отминали. Посещенията на детски градини няма да е задължително, нито ще е обвързано със семейните или социалните помощи“, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той сподели резултатите от проучване на МОН, което показало, че голям процент от родителите (38%) са съгласни веднага да пуснат децата си на детска градина, но много от тях и се колебаят.

"По-голямата част от времето, ако не вали, децата ще прекарват навън. Там е по-безопасно. Не може да се осигури дистанция в групите. Ще се осигури такава между групите и учителите, но не и в самата група. Учителите ще имат маски и шлемове", обясни още Вълчев.

Всяка седмица ще се провежда проучване за това, колко деца ще посещават детските градини, за да се създадат необходимите условия. Предвижда се и целево тестване на персонала, който според министрите, вероятно ще бъде по-засегнат от заразяване.

Ако се установи случай на заразено дете в дадена група, то тя ще бъде поставена под карантина. В зависимост от контактите на детето, може да бъде поставена под карантина и цялата детска градина. При това условие, за периода от 14 дни няма да се приемат нови деца, ще се излседват и тези, които са били в контакт с детето. 

още по темата
още от Общество