нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Почина прочутият гръцки композитор, политик и общественик Микис Теодоракис

Микис Теодоракис. Снимка: Getty Images

Прочутият гръцки композитор Микис Теодоракис е починал на 96-годишна възраст, съобщши електронното издание на в. "Катимерини". Той печели международно признание с музиката към филмите „Зорба гъркът“ (1964) и „Серпико“ (1973).

Микис Теодоракис е и виден общественик и политик. По време на Втората световна война участва в съпротивителното движение, залавян е и подлаган на разпит от фашистите. В периода на гражданската война (1946 – 1949) е заточен на остров Икария, а след това и в концлагер.

През 1950 г. завършва Атинската консерватория, а от 1954 до 1959 г. учи в Парижката консерватория. Докато живее в Париж, твори усилено. От този период са множество прелюдии, сонати, симфонии и 3 балета. През 1959 г. се завръща в Гърция, но поради политическата му дейност музиката му е забранена, а той е хвърлен затвор, където лежи 6 месеца. През 1964 г. за първи път става член на гръцкия парламент с Единната демократическа лява партия (ЕДА). През 1969 отново попада в концлагер.

След застъпването за него на известни личности по света той напуска Гърция и отново живее в Париж до падането на военната хунта през 1974 г., когато се завръща окончателно в Гърция. През 1980-те и 1990-те е избран като депутат два пъти с Гръцката комунистическа партия (ККЕ) и два пъти с „Нова демокрация“, дори става министър без портфейл в правителството на Константинос Мицотакис.

още от Общество