нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Проф. Коста Костов: С Оперативния щаб ще изясним всички различия за тестовете за коронавирус

Снимка: Кадър от bTV

„С представителите на щаба ще изясним всички различия около тестовете. Оперитвният щаб е прав, че PCR тестовете са по-надеждни, но с бързите тестове ще придобием една по-ясна картина на цялата епидемия на COVID-19, ето защо искаме бързите тестове да навлязат по-масово у нас. Тези тестове ще се прилагат по определени критерии. Успешните страни прилагат по-широко тестовете, но при използването им трябва да има строго диференциране“. Това заяви в ефира на bTV председателят на Медицинския съвет към правителството проф. Коста Костов.

Той посочи, че в момента между Медицинския съвет и Оперативния щаб бе създадено изкуствено противопоставяне.

„Ние сме съвет и ще даваме съвети, решенията ще бъдат взимани от правителството и в известен смисъл от Оперативния щаб. Между нас и щабът бе създадено изкуствено противопоставяне. Ще предложа на правителството от Медицинския съвет да бъдат излъчени двама представители, които да проведат среща с Оперативния щаб и да изяснят '“малките разминавания“, които имаме“, коментира той.

Според проф. Костов усложненията от заболяването, причинено от коронавирус, са тежки, но не са толкова много.

„Не искам да допуснем да има пик на заболяването от коронавирус. 11 медици са заразени, моята битка е и за моите колеги“, добави председателят на Медицинския съвет към правителството проф. Коста Костов.

Относно ефикасността на бързите тестове, раязснение даде и професор Радка Аргирова - вирусолог, член на Медицинския съвет към МС в ефира на Нова телевизия.

„Ако вчера си се заразил с коронавирус, не може на другия ден да имаш антитела, за да се установи наличието на инфекцията. Бързите тестове могат да изследват хора с грипоподбни симптоми, върнали се от рискови страни или  контактни на други заразени“, каза проф. Радка Аргирова.

„Предполагам, че тестовете, които се продават в интернет от анонимни търговци, имитират един от бързите, който се прави с взимане на кръв от пръста. Там резултатът излиза до 5 минути. Цялата работа не е в извършването на теста, а в  неговата интерпретация. Този тест изследва и потвърждава наличие на антитела. На тях им трябва време, за да се образуват. Поне 6-7 дни са нужни. На бързите тестове за коронавирус можем да се доверяваме с „известна уговорка за интерпретация“, смята Аргирова.

Тя прогнозира, че пикът на заразата ще е в първите дни на май. По думите й ваксината ще е готова след повече от година и половина. 

още по темата
още от Общество