Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Прогноза: Таксите за обслужване в банките ще се увеличат за сметка на електронното банкиране

Снимка: Shutterstock

„В бъдеще ще има увеличение на таксите за обслужване в банковите клонове за сметка на по-ниски в електронното банкиране. Така ще бъдат пренасочени клиентите към дигиталните банкови услуги“, това прогнозира в ефира на bTV председателят на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България Петър Андронов. Припомняме, че в края на ноември стана ясно, че ще има увеличение на някои от банковите такси като увеличението идва заради европейски регламенти, които влизат в сила в средата на декември.

По думите на Андронов, се очаква банковите такси за трансграничните преводи на европейски ниво да намалеят и да се изравнят с тези за вътрешните преводи. По този начин пътуващите в чужбина ще бъдат облагодетелствани, защото таксите на банкоматите ще бъдат същите като в България. Според него увеличението на банковите такси на национално ниво в редица трезори се стреми да компенсира и балансира трансграничното намаляване на същите такси.

Председателят на УС на Асоциацията на банките в България Петър Андронов бе категоричен, че България не е в рецесия, въпреки че има забавяне в ръста на икономическия растеж.

„Затова лихвите ще останат ниски и Европейската централна банка няма да се намеси, за да ги регулира. Целта е да се стимулира потреблението“, добави Андронов. В подкрепа на твърдението си той даде данни за ръст от 20% на потребителските кредити и 16-процентно увеличение на ипотечните кредити, което според него заедно с ниските нива на безработица показвало стабилност. Но посъветва хората да взимат кредит не заради ниските лихви, а при реална нужда и план.

„Изпълнили сме критериите за приемането на еврото, но приемането му у нас е политическо решение на всички държави в еврозоната“, отбеляза още банкерът. 

още по темата
още от Общество