нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Разбиха международна престъпна група за финансови измами, действала и у нас

Снимка: Shutterstock

Неутрализираха международна група за измами чрез търговия с „бинарни опции“ и други финансови инструменти, нанесла щети са за 30 млн. евро. В операцията са участвали полицейски и съдебни органи на територията на 7 държави - Германия, Северна Македония, Испания, Полша, Швеция, Израел и България. 

Действията по неутрализирането й са били координирани от Агенцията за правно сътрудничество на страните от ЕС - Евроджъст. На територията на България в разследването се се включили следователи от спецпрокуратурата и ГДБОП, както и екипи от Германия, съобщиха от пресцентъра на държавното обвиение. 

Разследването по случая е образувано от Главната областна прокуратура - Кобленц - Централен орган за киберпрестъпност в Кобленц, Германия. Акцията се е провела на 11 май, като у нас са претърсени са 21 адреса на територията на градовете София, Мездра и Варна – колцентрове, офиси на дружества и жилища. Иззети са 68 компютърни системи в различни конфигурации, 43 носители на памет, 19 мобилни телефона, ценности, множество банкови и други документи, които ще бъдат предадени на разследващите органи в Германия. 

Задържани, съгласно издадените пет Европейски заповеди за арест, са 5 души, в т.ч. двама чужди граждани. Сред тях е и ръководителят на групата – израелски гражданин, който опитал да напусне страната в посока Гърция. В него са намерени наркотични вещества, за което му е определена мярка за неотклонение „задържане под стража“ от Окръжен съд – Благоевград. Останалите четирима са задържани за срок до 72 часа, ще бъдат внесени искания за „задържане под стража“ на всеки от тях, допълват от прокуратурата. 

още от Общество