нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Шефът на "Топлофикация София" прогнозира поскъпване на парното с поне 20%

Снимка: Кадър от bTV

Столичани няма да останат без парно и топла вода въпреки дълговете. Това заяви в ефира на bTV изпълнителният директор на "Топлофикация София" Александър Александров. Според него в добрия случай от 2022 г. парното ще поскъпне с около 20%. Възможно е обаче процентът да е по-голям. Ето защо той препоръча потребителите да разсрочват фактурите си на равни месечни вноски. 

Дружеството дължи над 130 млн. лв. на „Булгаргаз“ и има срок до 25 октомври да ги погаси. Александров обаче обясни, че няма как до този срок да се издължи. Спрени са всички плащания, които не са свързани с оперативната дейност – заплати и данъци. 

"Ако имахме възможност, бихме ги платили веднага. Фактурите за миналия месец са на обща стойност 13 млн. лв. Факт е, че задълженията се трупат. Алармирахме преди доста време институциите и помолихме за механизъм, който да компенсира софиянци заради високите цени. "Топлофикация София" е в дългова спирала от доста време. Дружеството изпълнява социална функция, определянето на цената на топлинната енергия от КЕВР е ориентирана и в полза на потребителите. В момента ние купуваме газта за 100 единици, а го продаваме за 50 единици" допълни Александров. 

Изпълнителният директор на "Топлофикация София" обясни, че ако дружеството не се съобразява с разчетите на КЕВР, трябва да продава на двойни цени, за да компенсира разходите си. Прогнозите са за октомври месец да имат близо 90 млн. лв. загуби.

"От началото на този регулаторен период досега ние имаме над 108 млн. лв. недовзет приход. От тук идва и задлъжняването към "Булгаргаз". Това са пари, които не постъпват в "Топлофикация София". Към момента дълга е към 700 млн. и се отнася за последните 15 г.", обясни Александров. 

Той уточни, че състоянието на дружеството се влошава и заради разходите за вредни емисии. "За 5 години разходите, които ние имаме, при постоянно количество емисии, само от разликата в цената, разходите са нараснали десетки пъти. 366 млн. лв. е сметката, която "Топлофикация София" плати за 5 години за емисии", обясни шефът на дружеството. 

още по темата
още от Общество