Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Стивън Хокинг удостоен с британска кралска монета

54

Проф. Стивън Хокинг бе удостоен с нова монета от 50 пенса, вдъхновена от пионерската му работа върху черните дупки, съобщава ВВС. По този начин физикът се присъединява към елитната група учени, които имат свои монети - сред тях са сър Исак Нютон и Чарлз Дарвин.

"Исках да сложа голяма черна дупка на малката монета и ми се иска той да е още тук, за да се засмее на идеята", каза дизайнерката Едуина Елис, обяснявайки, че целта й била да отрази начина, по който физикът "прави трудните теми достъпни, ангажирани и свързани" и по-специално, тази за черните дупки.

Дъщерята на професор Хокинг, Луси, посети Кралския монетен двор с брат си Тим, за да видят новата монета. "Голяма чест е представянто на тази монета и се надявам баща ми да е доволен да бъде редом до сър Исак Нютон и Чарлз Дарвин", каза тя.

Професор Хокинг обясни теорията си за черните дупки в своята най-продавана книга „Кратка история на времето”. Физикът почина миналата година на 76-годишна възраст. Пред ВВС ученият веднъж изтъкна, че откритието му, че черните дупки не са изцяло черни, е неговото "най-голямо постижение".

Всяка от монетите ще струва по 10 паунда.

още по темата
още от Общество
22
Сряда
Май