нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Тръмп заведе дело срещу племенницата си и "Ню Йорк Таймс" за $100 млн.

Снимка: Getty Images

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заведе дело с иск за 100 млн. долара обезщетение срещу племенницата си и "Ню Йорк Таймс". Тръмп твърди, че  племенницата му Мери Тръмп и изданието  са се договорили за получаване на данни от негови данъчни декларации, които по-късно са в основата на разследване, публикувано през 2018 г. 

„Подсъдимите са участвали в коварен заговор за получаване на поверителни и чувствителни документи, които са използвали в своя полза, както и за фалшиво легитимиране на публикуваните им творби“, се посочва в иска,у цитиран от NBC.

В него също така се твърди, че Мери Тръмп е нарушила споразумението за поверителност и тайно е взела данъчните декларации, за да ги предаде на журналистите. Според бившия държавен глава на САЩ племенницата му и журналистите са се ръководили в действията си изключително от лична изгода и желание да печелят пари.

Вестникът от своя страна излезе с реакция, че делото е атака срещу свободата на медийното слово. Журналистите Дейвид Барстоу, Сюзан Крейг и Ръс Бьотнер и "Ню Йорк Таймс" получиха наградата Пулицър през 2019 г. за разследването срещу фамилията Тръмп, което според борда на наградата „Пулицър“ „развенчава твърденията му за собствено богатство и разкрива бизнес империя, изпълнена с укривания на данъци“.

Мери е дъщеря на най-големия брат на Тръмп - Фред Тръмп-младши, починал през 1981 г. от усложнения поради алкохолизъм. Тя е и автор на скандалните мемоари, издадени през  2020 г. „Твърде много и никога достатъчно: как моето семейство създаде най-опасния човек в света“. Именно в тях, тя разкри, че е основният източник за разследването на „Ню Йорк таймс“.

още от Общество