нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ултраортодоксални евреи попречиха на феминистка молитва на Стената на плача

Снимка: Жана Николова/ Мениджър Нюз

Хиляди ултраортодоксални евреи прекъснаха провеждането на феминистка молитва на членове на движението Жените на стената (Нешот хакотел) на Международния ден на жената, предаде ДПА.

Според изявление на движение Нешот хакотел се е стигнало до сблъсъци между двете групи и две жени са пострадали. Израелската полиция съобщи само, че е имало напрежение и размяна на обиди, без да уточнява дали има пострадали, предаде БТА.

След като групите бяха разделени, жените са продължили молитвата си пред южната част от стената, където всички имат право да се молят.

Според в. "Аарец" хиляди ултраортодоксални младежи са се събрали на свещеното място при организиран опит да попречат на церемонията по повод 30-ата годишнина от създаването на Нешот хакотел. Вестникът съобщава, че младежите са плюли по събралите се жени, заплашвали ги и ги нападнали физически.

Нешот хакотел е мултирелигиозна феминистка организация, която цели жените да получат правото да се молят пред Стената на плача. Техните церемонии включват песни, четене на Тората на глас и носене на религиозни облекла.

още по темата
още от Общество