нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Обмислят отпадането на маските на редица обществени места

Снимка: Getty Images

Здравните власти у нас обмислят отпадането на маските на редица обществени места. Заповедта ще бъде издадена в началото на следващата седмица, обявиха от здравното министерство на извънреден брифинг. 

"Oбмисляме падане на маските в зали за спорт, фитнеси, фризьорски салони, малки търговски обекти, трудови колективи с не повече от 5-7 човека, но само където всички хора са имунизирани. Ще бъдем внимателни в стъпките. В зависимост от епидемиологичната обстановка ще предприемаме различни действия", обяви зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов. 

Маските обаче ще останат задължителни в големите търговски обекти, административни сгради. Към този момент не се предвижда отпадането на маските в градския транспорт. 

Според него ситуацията в страната трябва да се нормализира, а процесът по имунизация - да се стимулира. По последни данни заболеваемостта в България е под 50 на 100 000 души население, някъде около 43 на 100 000. Ние сме вече на 23-то място по заболеваемост в ЕС от 30 страни, посочи още Златанов.

Запитан как ще се доказва имунизацията, Златанов отговори, че това ще става със сертификат. "Не мисля, че ще бъде проблем. Работещите и ваксинирани в малки магазини няма да носят маски. Посетителите ще бъдат с маски, независимо дали са имунизирани или не", поясни зам.-здравният министър.

За проверките в болница "Пирогов" Александър Златанов заяви, че няма никакви данни. Той посочи само, че съмненията са за нередовни хоспитализации. "Знам, че тече проверка, но още няма данни. Резултати няма още. Съмненията са за хоспитализации, неотразени адекватно по изискванията", каза още Златанов.

още от Общество