Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Здравната дейност у нас е възстановена почти на 100%

Снимка: Shutterstock

99% от здравната дейност у нас е възстановена. Това заяви в ефира на Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Още преди седмица разрешихме профилактичните прегледи. Най-напред възстановихме имунизациите, след това ги разширихме с всички профилактични. Възстановихме работата и на службите по трудова медицина и прегледите при общопрактикуващите лекари", допълни той.

Според него, Световната здравна организация е права по отношение на това, че чувството, което имаме за приключилата пандемия е малко измамно.

"Мерките, които сме взели, трябва да останат в един по-дълъг период, за да сме сигурни, че няма да има завръщане на високите числа и на епидемичното разпространение. Считам, че за този сезон в Европа и на Балканите се върви към стихване на епидемията. Малко по-зле остават нещата в западната част. Просто трябва да сме внимателни", обясни главният държавен здравен инспектор. 

Доц. Ангел Кунчев посочи, че най-песимистичният сценарий за България е да има нов пик на заразата, който да засегне не едно или две огнища, а по-голяма част от населението и по-обширна територия. "Нещо, което според мен е много малко вероятно", подчерта той.

По думите му, усилията оттук нататък ще са насочени към ефективен надзор и още при първото установяване на случай, да се реагира моментално. „Да откриваме контактните, да ограничаваме контактите и по този начин да не позволим масово разпространение”, уточни още Кунчев.

Той коментира има ли опасност да се заразим с COVID-19 на морето. „На открито, при интензивно слънчево греене, ултравиолетовите лъчи са едни от най-ефективните дезинфектанти”, каза доц. Ангел Кунчев. 

още по темата
още от Общество