Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Жилищните обирджии все по-нагли - удрят най-често между 8 и 11 ч. сутрин

Снимка: Мениджър Нюз

Кражбите по домовете стават най-често между 8 и 11 ч сутринта, когато повечето хора са на работа. Това сочат наблюденията на оперативните разследващи на битовата престъпност, сподели Марио Киричков, оперативен работник в сектор "Кражби" към СДВР в предаването "Тази стурин" по bTV.

Крадците проникват най-често в жилищата с взлом, с  професионално изработени шперцове или пък специално пригодени инструменти, с които за секунди чупят патронника на бравата. По-рядко предпочитат да разбият вратата или ключалката, а забравени отворени врати и прозорци само ги улесняват, допълни специалистът.

Обирите на жилища са добре подготвяни, всеки набелязан дом се наблюдава поне четири дни преди да бъде атакуван, сподели още Марио Киричков. Извръшители най-често са лица от специализиран криминален контингент. "Често получават информация от някой близък, от обкръжението на обекта, който е набелязан за кражба. Другият вариант е на случаен принцип - взимат, каквото намерят", посочи още той. В зависимост от информацията, която са получили лицата от криминалния контингент, че се държат големи суми пари или ценности, те се самоорганизират и планират предварително каква брава трябва да се отключи, дали има огнеупорна каса в жилището и как тя да бъде отключена. Крадците първо посягат към пари и ценности. Следва битовата техника - телевизори, таблите, фотоапарати, аудиотехника, сочи полицейската статистика.

До момента кражбите в столицата през лятото на 2019 г.са  с 58 по-малко в сравнение с миналата година. В същото време, броят на задържаните за домашни обири е по-голям. Тези цифри могат да се променят, защото до края на август остават още 2 седмици, коментира още специалистът.

още от Общество
07
Събота
Декември